Treść wniosku o stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku nokia230
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nokia230

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie mam problem z napisaniem a więc

Zmarły(a) nie pozostawił(a) testamentu*, pozostawił(a) testament.
W skład spadku nie wchodzi gospodarstwo rolne*, wchodzi gospodarstwo rolne
o pow. …..………………………………………położone w…..……………………………………………

Zmarła nie zostawiła testamentu tylko umową darowizny dała wszystko mojej siostrze. :mad:
W skład spadku wchodzi Dom z działką czy wystarczy podanie księgi z dnia darowizny

Co muszę dać w załączniku do takiego wniosek
Załączniki:
- odpis wniosku w tylu kopiach ile jest uczestników,
- odpis skrócony aktu zgonu mojej mamy czyli spadkodawcy (oryginał )
- opłata
może ktoś napisać co jeszcze będzie potrzebne

Ostatnia edycja:
Po pierwsze: Masa spadkowa to jest WSZYTSKO to co w chwili śmierci pozostawiła osoba zmarła. Zatem to co darowała za życia nie wchodzi w masę spadkową.

Po drugie: Wklejony został w post treśc wniosku - zatem trzeba wypełnić według wzoru. Trzeba określić, czy zmarły pozostawił testament czy też nie, albowiem od tego trzeba zacząć tzn ustalić reżim dziedziczenia (dziedziczenie testamentowe czy ustawowe)

Po trzecie: Z pewnością potrzebne będą oprócz aktu zgonu, akty stanu cywilnego dzieci spadkodawcy oraz akt małżeństwa spadkodawcy z małżonkiem w celu ustalenia czy małżonek dziedziczy czy nie (tzn czy małżonek żyje czy zmarł przed śmiercią spadkodawcy)

Po pierwsze: Możesz mi wyjaśnić czemu DAROWIZNA za życia nie wchodzi w masę spadkową... Spadkodawca nie zostawił innego majątku przed śmiercią
Po drugie: Dziedziczenie ustawowe Spadkodawca był wdowcem i miał dwoje dzieci....
Po trzecie: Spadkodawca był wdowcem i miał dwoje dzieci mnie i siostrę co zrobić jak z siostrą mam konflikt i nie będzie we wniosku jej aktu .

Darowizna jest nieodpłatną formą zbycia nieruchomości. Spadkodawca nie jest już właścicielem nieruchomości jeżeli za życia dokonał darowizny. Nie jest to zatem majątek spadkodawcy.

Teraz jak wykażesz interes prawny w zdobyciu aktu małżeństwa/urodzenia to w każdym USC wydadzą ci jej akt stanu cywilnego.

To o co zapewne ci chodzi to o zachowek. Ale zgodnie z regulaminem nie w tym miejscu trzeba opisywać.

W skład spadku wchodzi Dom z działką
W tym problem, ze właśnie nie wchodzi. Skoro spadkodawczyni przed śmiercią dokonała darowizny całego swojego majątku, to znaczy że w chwili śmierci nie była już jego właścicielką. Nie można przekazać w spadku majątku, którego się nie posiada.

Przysługuje ci natomiast roszczenie o zachowek od obdarowanej.

Po pierwsze: Darowizna zawsze dolicza się do masy spadkowej na potrzeby zachowku.
Po drugie: Jeżeli spadkodawca:
nie ma: małżonka,
ma: dzieci,
to dzieci dziedziczą wszystko w częściach równych.
Po trzecie: Tak dokładnie chodzi o zachowek i szukam jak dobrze napisać pozew o nabycia spadku .3.
Odpis skrócony aktu urodzenia wnioskodawcy i uczestnika
Jeżeli będę pobierał akt skrócony mój jako wnioskodawcy pozwu to urząd może mi wydać jej akt skrócony urodzenia jeżeli powiem że potrzebuje do owego pozwu

nokia230 napisał:
szukam jak dobrze napisać pozew o nabycia spadku.

W sprawie spadkowej składamy zawsze Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, a nie pozew.

a nie łatwiej było by odpisać na pytanie o akty oto mi chodzi czy urząd wyda mi akt siostry który muszę dołączyć do wniosku.:beer:

Urząd stanu cywilnego wydaje odpis aktu urodzenia na wniosek strony.

ale również siostry uzyskam jeżeli mamy konflikt a on jest potrzebny do złożenia do wniosku

to wszystko wiem ale chciałem uzyskać informacji czy muszę do takiego wniosku załączyć jej akt jak nie mam możliwości go uzyskać oto jest pytanie

nokia230 napisał:
to wszystko wiem ale chciałem uzyskać informacji czy muszę do takiego wniosku załączyć jej akt jak nie mam możliwości go uzyskać oto jest pytanie

W moim przekonaniu jak wszczynasz postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku, we wniosku tym należy wykazać reżim dziedziczenia (testamentowe czy ustawowe), a do wniosku dołącza się akty stanu cywilnego spadkodawcy i spadkobierców ustawowych, czyli masz prawo wyciągnąć taki odpis swojej siostry po wykazaniu interesu prawnego (art. 26 ust 4 Prawa o aktach stanu cywilnego)

Darowizna zawsze dolicza się do masy spadkowej na potrzeby zachowku
Gwoli ścisłości - wartość darowizny uwzględnia się wyliczając zachowek, ale formalnie rzecz biorąc nie wchodzi ona do masy spadkowej.

czy muszę do takiego wniosku załączyć jej akt jak nie mam możliwości go uzyskać
Musisz, i jak najbardziej możesz go uzyskać - podstawę podano w poście #13

Rodzeństwo może wzajemnie uzyskiwać odpisy swoich aktów stanu cywilnego bez konieczności wykazywania interesu prawnego. Określa to wprost art. 45 prawa o aktach stanu cywilnego.

Powrót