Trudne sprawy - ZUS , praca, studia i ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku arkadios
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arkadios

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie

Dziś przybywam z trochę zagmatwaną sprawą. Postaram się opisać najprzejrzyściej jak umiem.

1. W latach 2016-2021 studiowałem dziennie
2. W latach 2019-2022 pracowałem na zlecenie
3. W latach 2021-2022 pracowałem na umowę o pracę

Miałem ukończony 26 rok życia i na którymś etapie studiów wystąpiłem do dziekanatu na uczelni aby otrzymać ubezpieczenie zdrowotne (obstawiam 2016 albo 2017 rok). Następnie podjąłem pracę na zlecenie (w pełni oskładkowaną) i zapomniałem iż muszę iść na uczelnię o tym powiedzieć aby się składki zdrowotne nie dublowały. Skończyłem studia zanim podjąłem pracę na umowę o pracę lecz dalej pracowałem na zlecenie.

Otrzymałem pisma z Zusu, jedno adresowane do mnie, drugie to była kopia pisma wystosowana do uczelni.

W piśmie do mnie wymienili szereg dat w którym przebywałem na l4 w latach 2020-2021 oraz w izolacji (miałem akurat wtedy koronawirusa). Wspomnieli coś o uczelni, składkach, oraz że wszczęli postępowanie wyjaśniające i że jeśli nie należało mi się l4 to będę musiał oddać im pieniądze.

W piśmie do uczelni zapytali o te same daty oraz czy nie byłem wtedy na zajęciach, i jeśli mają jakieś listy obecności to żeby im przesłali do 5 dni itp.

Czy ja dobrze rozumiem że chodzi o to że jeśli poszedłem na zajęcia podczas tych dat l4 (załóżmy miałem egzamin) i gdyby to się potwierdziło to wtedy l4 zostałoby cofnięte i pieniądze do zwrotu? Byłoby to traktowane jak lewe l4 z pracy?

Poszedłem na uczelnię zapytać w kwesturze i dowiedziałem się od kwestor że często dostaje ona takie zapytania ale odnośnie pracowników którzy pracują na zlecenie i na umowę o pracę, natomiast nigdy nie dostała czegoś takiego odnośnie studenta. Dodatkowo powiedziała iż trzeba będzie dokonać korekty składek opłacanych przez uczelnię odkąd zacząłem pracować na zlecenie.

Teraz parę pytań

1. Czy będą jakieś problemy z powodu podwójnej składki zdrowotnej oraz jej korekty?

2. Czy jeśli uczelnia nie dostarczy list obecności (mała szansa gdyż Zus dał termin 5 dni a to dosyć mała instytucja i słabo zinformatyzowana, jak studiowałem to były jeszcze indeksy tradycyjne, nie elektroniczne) to rozejdzie sprawa się po kościach?

Powrót