Trujące mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku MonikaD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MonikaD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
W lutym otrzymałam wypowiedzenie wysokości stawki czynszu - jak wszyscy warszawiacy posiadający lokale będące własnością gminy. dotychaczasowy czynsz wynosił 415 zł, od czerwca mam płacić 607 zł.
Moje mieszkanie przylega do ściany szczytowej, która nie jest otynkowana i nie ocieplona. Jest to stara cegła, miejscami dziurawa. Od 30 lat postulujemy do administracji o ocieplenie tej ściany - 6 lokali w szczycie. Bezskutecznie.
Do tej ściany po całej długości przylegają dwa pokoje, jedynie kuchnia jest wewnątrz mieszkania. W miesiącach zimowych średnia temperatura w mieszkaniu oscyluje w granicach 15 stopni (jeśli nie ma dużych mrozów) Po każdym sezonie zimowym odnawiam mieszkanie , ponieważ na tej ścianie pojawia się grzyb. Dodatkowo od stropu, aż na sufit pojawiają się coraz większe pękniecia. W zeszłym roku wezwałam kierownika budowlanego z administracji, który stwierdził że sufit się nie zawali, a od ścian mam poodsuwać meble, żeby był przewiew ( tu pytanie jaka jest w tej sytuacji rzeczywista powierzchnia użytkowa mieszkania skoro meble mają stać niemal na środku pokoju.) W mieszkaniu przebywa dwoje dzieci, które często chorują przez brak ciepła uciekającego przez ta ścianę. Na jesieni zeszłego roku zasłoniłam ścianę meblami, aby spowodować jak najmniejszą utratę ciepła. Teraz gdy je odsunęłam, okazało się że na ścianie jest grzyb od podłogi po sam sufit. Dodatkowo zostały zniszczone meble. Grzyb jest ogromnych rozmiarów, co na pewno nie pozostaje bez wpływu na zrowie całej naszej rodziny, szczególnie dzieci.
W takiej sytuacji mam zapytanie na jakiej podstawie podnosi mi się czynsz, gdy mieszkanie jest niepełnowartościowe, a wręcz zagrażające zdrowiu mojej rodziny.
Na chwilę obecną napisałam podanie o natychmiastową komisję stwierdzająca zniszczenia w mieszkaniu i zagrożenie spowodowane grzybem. Mam też zamiar wnieść o rozliczenie kosztów ogrzewania i zwrot nadpłaty - na chwilę obecną płacę pełną stawkę.
Proszę o poradę jakie przysługują mi prawa jako najemcy lokalu w obecnej sytuacji i jakie jeszcze powinnam podjąć kroki .
Z poważaniem . Dziękuje.

Cóż, pozostaje Sanepid ze względu na zagrożenie życia i zdrowia grzybem, a także nadzór budowlany z powyższych względów, uwzględniając oczywiście szeroko rozumianą degradację substancji mieszkaniowej.

Powrót