Trwały uszczerbek

• Autor wątku Autor wątku Agnieszka Ch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieszka Ch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! chciałam zapytać na temat odwołania od decyzji TU Compensa. Otóż otrzymałam 12 % uszczerbku na zdrowiu tj. kwotę 5.280,00 zł. Według mnie jest to kwota bardzo niska w stosunku do obrażeń jakich doznałam w wyniku nieszcześliwego wypadku. Jestem ubezpieczona w zakładzie pracy na kwotę 44.000,00 zł.
Otóż w kwietniu br. w swoim domu przewróciłam się na schodach czego konsekwencją było złamanie żuchwy, wypadnięcie 6 przednich dolnych zębów oraz rana na brodzie - dodam że broda przeczaśnięta była na wylot.
W szpitalu przeszłam operację w trakcie ktorej złamanie zespolono płytką , zszyto brodę oraz jak się okazało zęby wyleciały na skutek zmiażdzenia części dolnej kości. Po operacji przez okres 2 miesięcy szczekę miałam unieruchomioną tzw. gumkami. Obecnie mam założoną protezę, która służy wyłącznie do celów estetycznych. Abym w pełni odzyskała sprawność muszę mieć zrobiony przeszczep kości i wkrecone implanty. Koszt takiej operacji to ok. 17.000,00 zł. Jestem osoba w wieku 32 lat a zatem nie mogę funkcjonować z protezą. Dlatego bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens odwoływać się do Compensy!

Rozumiem, że chodzi o odszkodowanie z polisy od następstw nieszczęśliwych wypadków. W takim przypadku % uszczerbku na zdrowiu określa jaki % sumy ubezpieczenia zostanie wypłacony jako odszkodowanie, więc matematycznie wszystko się zgadza, Compensa wypłaciła zgodnie z zasadami. Natomiast oczywiście możesz kwestionować samo orzeczenie lekarskie i domagać się ponownej komisji lekarskiej, najlepiej osobistej, przy czym powinnaś dostarczyć Compensie jak najwięcej dokumentacji opisującej doznane przez Ciebie obrażenia, przebieg leczenia, rehabilitacji, leki itp.
Co do kosztów operacji, to musisz przeczytać, co mówią o tym warunki ubezpieczenia.

Powrót