Trzech policjantów wizyta w domu alimenty

• Autor wątku Autor wątku Karolajnaa1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolajnaa1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzień dobry. W skrócie opiszę sytuacje. Mój partner ma łącznie 59tys.zl długu u komornika za alimenty płacone byłej żonie z funduszu alimentacyjnego. Jest to 1000zl miesięcznie. Odsiedzial wyrok rok temu i teraz ma pracę społeczne. Pracuje jako kierowca. Ostatnio zmieniał pracę na umowach zlecenie.
Dziś o 6 rano zaczęlo nawalac trzech policjantów ciągnąc za klamki i mówić Panie...proszę otworzyć wiemy że Pan jest.
Widziałam nie ważne jak. Nie otwiralam że strachu że komornik. Poza tym myślałam że popukaja 3razy ipójdą. Myślałam że wejdą z drzwami...
Słyszałam jak między sobą gadają coś o alimentach i że chcą nastraszyc. Ale w trzech?? Po cywilu? Bez przesady żeby ciągnąć za klamkę. Ostatecznie dodzwonil się do nich i powiedzieli że to nie rozmowa na telefon i podał numer do kontaktu jak wróci z za granicy.

Wiem że od 2017r jest nowa ustawa.

„jeżeli łączna wysokość powstałych wskutek tego zaległości stanowi równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych albo jeżeli opóźnienie zaległego świadczenia innego niż okresowe wynosi co najmniej 3 miesiące” – sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Moje pytanie. Skoro ma 59tys zł łącznie zadłużenia u komornika za alimenty i wiadomo przekracza 3 świadczenia okresowe to za to mogą go ścigać??? Że pomimo iż ostatnimi czasy płaci wymagane miesięczne 1000zl to łącznie zadłużenia i tak przekracza 3 świadczenia???
Mam nadzieję że rozumiecie moje pytanie.
Dziękuje za poświęcony czas pozdrawiam
Karolina

Ma pracę społeczne tak ograniczenie wolnosci

Pytanie jest całkiem inne, czy karę odbywa? Jak nie odbywa ponieważ jest zagranicą (tak wynika z Twojego opisu), to kara ograniczenia wolności mogła zostać zamieniona na karę pozbawienia wolności.

Jest za granicą ale oficjalnie jest w Polsce.
Odbywa karę ograniczenia wolności. Odbywa pracę społeczne

Nie znam się zbytnio na tym. Chodzi mi o to czy to normalne to łapanie za klamkę. Czy dobrze rozumiem że płacenie na czas 1000 zł co miesiąc nic nie da bo 59tys zł już się nazbierało u komornika za alimenty.

Jest za granicą ale oficjalnie jest w Polsce.
Jak może odbywać prace, skoro jest zagranicą? Nie rozumiem tego. Nie pytaj dlaczego była po niego policja, bo tu nikt nie wie. Być może nadal uchyla się od obowiązku alimentacyjnego.

Tak odbywa że pracuje jako kierowca czyli jest co 3 dni.

Powrót