TU - wypłata po okazaniu faktury problem

• Autor wątku Autor wątku adam_adam_adam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam_adam_adam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam problem z ubezpieczycielem ***.
W mojej łazience byl pożar wentylatora. Szkoda została wyceniona przez TU na kwotę 2400zl, napisałem odwołanie wraz z kosztorysem na kwotę 6000zł. Kosztorys zostal zaakceptowany przez TU do kwoty 4400zł po okazaniu faktury. Czy mam obowiązek okazywać fakturę? Jak napisać odwołanie, aby należne pieniądze byly mi przelane. Proszę o pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nikt nie wie jak pomóc ?

Kosztorys został zaakceptowany przez TU do kwoty 4400zł po okazaniu faktury. Więc tak, musisz ją przedstawić bo na takich warunkach TU zaakceptowało twój kosztorys i więcej nie wypłaci bez jej przesłania.

Odwołania raczej nie przyniosą skutku. Zostaje droga sądowa.

Ok, a co jeśli sam będę naprawiał skodę? Jak niby mma wystawić fakturę skoro nie mam działalności.

Do TU wysyła się wezwania do zapłaty lub odwołania a nie kosztorysy. Wysłałeś ze swojej własnej intencji kosztorys do towarzystwa. TU zaakceptowało ale postawiło warunek, że dopiero jak udokumentujesz koszty to wypłacą kasę.

Teoretycznie, żądanie faktur za naprawę jest praktyką niezgodną z prawem bo TU ma wyrównać faktyczny uszczerbek na twoim majątku, więc nic im do tego co ty z wypłaconymi pieniędzmi zrobisz. Ale jest jak jest. Nic z tym nie zrobimy a sytuacje takie jak twoje to codzienność.

Wyślij odwołanie z wezwaniem do zapłaty kwoty 6 tysięcy złotych. Sam albo przez kancelarię.

Ja niestety na szkodach mieszkaniowych się nie znam. Zajmuje się komunikacyjnymi. Ale znając praktyki ubezpieczycieli to złamanego grosza już bez wezwania do zapłaty ze strony kancelarii nie wypłacą.

Powrót