tuneży samochodowi a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku radeklwh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radeklwh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam
mam takie pytanie odnośnie w/w kwestii
kupuję nowy uniwersalny komputer sterujący (2200zł) pracą silnika, który trzeba wystroić żeby auto jeździło
oddaję auto do tunera żeby wystroił auto
to czy ma on prawo w myśl ustawy o prawach autorskich na zabezpieczenie tej mapy paliwowo-zapłonowej hasłem?
za usługę płacę około 4000zł

każda modyfikacja w samochodzie, zmiana wydechu lub inne drobne modyfikacje trzeba poprawić żeby to wszystko dobrze działało

więc jak jest zabezpieczone hasłem jestem skazany tylko i wyłącznie na tego co to napisał

koszt takiej usługi kosztuje grosze i może to wykonać każdy inny tuner lecz bez hasła się nie da

jest opcja usunięcia mapy paliwowo-wtryskowej i zrobić ją przez innego tunera lecz to kosztuje znów około 4000zł

więc jestem skazany na jedną osobę w takim razie która mieszka ode mnie 600 km co się wiąże z olbrzymimi kosztami dojazdu i powrotu

czy to nie jest ograniczanie użytkownika?
to jakiś monopol!
czy to nie jest tak że płacąc te pieniądze staję się właścicielem tego co on zrobił i powinienem mieć pełny dostęp do urządzenia i wszystkich opcji do korzystania z niego? bo zakładając hasło ogranicza urządzenie strasznie które ma darmowe oprogramowanie, darmowe wsparcie, wszystko jest darmowe tylko zostałem ograniczony

pozdrawiam serdecznie

dodam że chodzi tu o wpisywanie parametrów pracy silnika
program w którym się to wykonuje jest darmowy i dostępny dla wszystkich

Raczej zatrzymanie sobie klienta i walka z konkurencją . Ktoś sobie potem zgra mape i będzie sprzedawał . Z drugiej strony ... to że mapa u Ciebie poprawiła to nie znaczy że u kogoś też będzie . Niemniej mapy podnoszące moc o 10-20% siadają na inne też auta . Te ostrzejsze to że tak powiem unikatowa kompinacja : auto , komp , stan silnika i "rzeźba" .

radeklwh napisał:
czy to nie jest ograniczanie użytkownika?
Jest.
Masz pełne prawo nie zgodzić się na zabezpieczenie hasłem i w związku z tym poszukać serwisu, który zrobi to samo bez zabezpieczania.

a jeżeli nie zostałem poinformowany o tym haśle przed strojeniem samochodu?
"Raczej zatrzymanie sobie klienta i walka z konkurencją" to jest legalne?
chodzi mi tu o uregulowania prawne w tej kwestii, co prawo na to..

Powrót