TV LCD - 4 naprawa,mozliwy zwrot?

• Autor wątku Autor wątku kalicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kalicki

Użytkownik
Odpowiedzi
394
W grudniu rok temu kupilem TV LCD Sony, od poczatku przerywalo ale myslalem ze to wina zlacza HDMI, pozniej wymienilem zlacze i nie pomoglo, oddalem na gwarancji, zepsuty byl ekran bo mial fioletowy odcien na czesci oraz nie dzialala komunkacja stad to miganie. Tv naprawiono ekran wymieniono na nowy ale z 1 pikselem wypalonym, co nie podlega reklamacji. Jakos znioslem. Pozniej jeszcze 2 razy wysylalem TV do naprawy bo nadal migal obraz, obecnie 4 raz bede musial wyslac z powodu problemow z obrazem. Czy przysluguje jakas opcja ktora umozliwia wymiane na nowy sprzet. Co mi radzicie w tej sprawie aby uniknac problemu i wreszcie moc zaczac korzystac normalnie ze sprzetu. Z gory dzieki

g

Jeśli reklamujesz go z tytułu przysługującej Ci gwarancji, która jest oddzielną umową, i nie znajduje się w niej klauzula mówiąca o wymianie rzeczy na nową, to niestety, przyjmując gwarancję zgodziłeś się z jej warunkami. Jeśli gwarant nie przewiduje możliwości wymiany rzeczy na wolnej od wad z tytułu umowy gwarancyjnej, to Ty jako uprawniony nie masz na tym gruncie żadnych roszczeń. Co innego jakobyś skorzystał z uprawnień, przysługujących Ci niezależnie od gwarancji, które daje ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Art 13 ust. 3 zd. 2 jasno mówi, że umowa gwarancyjna nie może wyłączać, ograniczać ani zawieszać uprawnień wynikających z niezgodności towaru z umową. Roszczenie wtedy przysługuje Ci do sprzedawcy. Możesz żadac wymiany rzeczy na wolną od wad lub naprawy. choć wg mnie, tylko wymiany, bowiem monitor to rzecz oznaczona co do gatunku, której na gruncie częsci ogólnej zobowiązań, nie można naprawiać. Naprawie podlegają tylko rzeczy oznaczone co to tożsamości - ale to tak na marginesie. Pozdrawiam

Moim zdaniem, skoro przeprowadzono juz tyle napraw, konsument ma pelne prawo zastosowac art 8 ust.4 ustawy konsumenckiej - odstapienie od umowy z powodu 'znacznych niedogodnosci'. Na twoim miejscu napisalbym pismo, ze odstepuje od umowy sprzedazy telewizora ze wzgledu na znaczne niedogodnosci, spowodowane kolejna juz bezskuteczna naprawa telewizora- zazadaj zwrotu ceny tv. Pismo i telewizor zanies do sklepu i koniecznie zrob sobie kopie pisma, na ktorym pracownik przyjmujacy pismo oryginalne i tv podpisze sie (lacznie z data). Jesli beda problemy najlepiej udac sie do Rzecznika Praw Konsumenta.
Pozdrawiam

Dzieki wielkie za dorady, dokladnie zastosuje sie do przekazanych informacji, wykorzystam obie porady. Jednoczesnie mam pytanie, czy pismo moge przeslac za zwrotnym potwierdzeniem?

Co jesli pracownik nie bedzie chcial przyjac takiego pisma, lub firma nie bedzie go odbierala.

Co jesli tv jest wziety na rachunek do zaprzyjaznionej firmy, czy ja moge wystepowac jako wlasciciel i na ile wazna jest faktura i to na kogo opiewa?!

Z gory dziekuje za informacje,

gk

[cytat="kalicki"]
Co jesli tv jest wziety na rachunek do zaprzyjaznionej firmy, czy ja moge wystepowac jako wlasciciel i na ile wazna jest faktura i to na kogo opiewa?!
gk[/cytat]

Dziwię się temu pytaniu, szczególnie jeśli je zadaje mgr zarządzania i student prawa.
Pan chciałby udawać kogoś innego? Przecież to jest przestępstwo.

Nie mam zamiaru nikogo udawac, pytam bo chce wiedziec czy musze uzyskac pelnomocnictwo w tym temacie czy moge sam wystepowac gdyz jak napisalem TV nie jest na mnie. Nie mam zwyczaju lamania prawa a TV byl prezentem za prowadzony kontrakt.

Uprawnień może w tym wypadku dochodzić jedynie właściciel. Może być reprezentowany przez pełnomocnika.

Fajno, dzieki za informacje, jednoczesnie ta sprawa wyjasnila mi co w sytuacji kiedy sa problemy z zakupionymi rzeczami. W poniedzialek mam miec odpowiedz ze sklepu czy przyjma spowrotem i wymienia. Pewnie nie bo tak wynika z postepowania firmy sony.

Dobrze wiedziec ze gwarancja to jedno a ustawa konsumencka drugie.

Jeśli TV jest na firme (dobrze rozumiem?) to ustawa konsumencka nie ma zastosowania - wtedy obowiazuja uregulowania KC dotyczace rekojmi.

A cos wiecej opisowo ;) rozumiem ze wtedy mozemy mowic tylko o reklamacji z tytulu wad.

KC reguluje odpowiedzialność z tytulu rękojmi za wady. W Pana przypadku, jako że TV był juz naprawiany, a wada jest istotna (brak możliwości korzystania z towaru) również może Pan odstąpić od umowy. Tylko, że tym razem podstawą jest art. 560 KC.

Powrót