TV Rip z posiadanej telewizji.

• Autor wątku Autor wątku elrafiozr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elrafiozr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Chciałbym zapytać, jak sądzicie, czy dozwolony / legalny jest TV Rip ściągnięty z internetu (w opcji bez udostępniania), jeśli emisja danego programu filmu właśnie trwa i jest to w telewizji przeze mnie posiadanej?

Czy nie sprowadza się to do popularnego niegdyś nagrywania filmów z TV na vhs, czy dziś przy użyciu nagrywarek dvd / br ?

Nie sprowadza się.

Czym innym jest nagranie z TV przez siebie samego, a czy innym ściągniecie TVripa...

Po co dublujesz tematy? Mogłeś w jednym zapytać,

Sądziłem, że będzie większe zamieszanie.

Czyli ściągnięcie TV Ripa z posiadanej stacji, gdy aktualnie leci na niej szukany film nie jest legalne?

Słyszałem już o zdolnych, którzy ściągają z Pay TV lub ABC w USA i uważają, że jest ok.

Dzięki.

A zapytam jeszcze - w myśl tego co piszesz - posiadanie wersji DVD i ściągnięty DVDrip jest rówież nielegalny, bo nie mam ściągać ripów tylko własne robić?

Poslucham chętni innych - chyba, że wszyscy myślą jak Grizz.

Nie. Ja uważam, że ściaganie mieści się w dozwolonym uzytku osobistym, nawet jak orginału nie posiadamy ;)

Ja odpowiedziałem tylko na porównanie ściągania z nagrywaniem.

Witam,

dla mnie skopiowanie fragmentu audycji z TV (naziemna, SAT, CATV) i wykonanie takiej samej kopii z transmisji internetowej jest funkcjonalnie tym samym. Różnica w środkach. Mowa oczywiście o kopii na własny użytek.
Pomijam w tym momencie legalność przekazu internetowego w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Ale kto ma pewność, że to co jest w gniazdku TV jest na 100% legalne...?

_chris_ napisał:
Witam,

dla mnie skopiowanie fragmentu audycji z TV (naziemna, SAT, CATV) i wykonanie takiej samej kopii z transmisji internetowej jest funkcjonalnie tym samym.

Ale w pytaniu nie jest mowa o transmisji internetowej, ale o ściągnięciu już gotowego TVRipa.

elrafiozr napisał:
Słyszałem już o zdolnych, którzy ściągają z Pay TV lub ABC w USA i uważają, że jest ok.

Dzięki.
Legalne jest w Polsce jako dozwolony użytek osobisty, a nielegalne w Stanach - tam nie ma czegoś takiego, mówię tu ściąganiu , a nie nagrywaniu z TV.
pzdr

Powrót