tv_inter - oszust z allegro

• Autor wątku Autor wątku anywroclaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

anywroclaw

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam. Zostałem oszukany. Mój komentarz NEGATYWNY już pewnie widzieliście. Proszę o zgłaszanie się osób pokrzywdzonych oraz o sugestie jak odzyskać swoje pieniądze oraz honor bo to szczególnie boli że w tym kraju można tak oszukiwać. Szukam poszkodowanych aby złożyć zbiorowy pozew do allegro lub e-sądu. Działajmy.....

Ostatnia edycja:
Podpisuję się,takich sprzedawców powinno się eliminować!!!!!

uwazam ze sprzedawca jest wyjatkowo bezczelny, wystarczy poczytac jego komentarze naszych negatywow.
poza tym, mam wrazenie ze wiekszosc jego pozytywnych komentarzy jest wystawiana przez te same osoby, ale pod roznymi nickami - jakim trafem 6 komentarzy od 6 roznych uzytkownikow ma ta sama tresc?
plus poraza mnie jego chamstwo - zarzuca mi, ze nie odpowiadam na maile i ze z mojej winy sprzedal mi zly towar.

nie potrafie pojac dlaczego allegro na to pozwala.

canseau napisał:
uwazam ze sprzedawca jest wyjatkowo bezczelny, wystarczy poczytac jego komentarze naszych negatywow.
poza tym, mam wrazenie ze wiekszosc jego pozytywnych komentarzy jest wystawiana przez te same osoby, ale pod roznymi nickami - jakim trafem 6 komentarzy od 6 roznych uzytkownikow ma ta sama tresc?
plus poraza mnie jego chamstwo - zarzuca mi, ze nie odpowiadam na maile i ze z mojej winy sprzedal mi zly towar.

nie potrafie pojac dlaczego allegro na to pozwala.

tv_inter wystawia komentarze z automatu,kopiuj-wklej,miałam zamiar odpuścić,ale jego koment powalił mnie na łopatki:D i fakt,że allegro pozwala na taki proceder:-o to jest działanie umyślne,w dodatku winą obarczać kupujących,gdzie to allegro??????

Ostatnia edycja:
Również zostałem oszukany. Dostałem zamiast karty dźwiękowej ... kabel USB...na mail zero odpowiedzi, dopiero po wystawieniu negatywa dostałem maila. Kazał mi odesłać kabel a on przyśle mi kartę dźwiękową. Tylko dlaczego ja mam ponosić koszty i czekać..... I jeszcze ten negatyw który otrzymałem... ŻENADA!!! Chętnie się przyłącze aby zrobić porządek z takimi oszustami !

oszustów jest pełno ale ten typ jest szczytem chamstwa i bezczelności, wysyła automatyczne odpowiedzi na twoje wiadomości ze sporów allegro bo na maile bezpośrednie nawet nie odpisuje... zostałem oszukany na przesyłce oraz towarze. najlepszy jest jednak komentarz od niego - już dawno nic mnie tak nie zbulwersowało!!!! przyłączam się do unicestwienia tego cwaniaczka z allegro!

Mnie równiez oszukał, zakupionego towaru nigdy nei widziałem na oczy, a na maile nie raczy odpisaywać.

Oto co odpisali mi tv_inter na założony spór:
"Witaj [k_nick], przykro nam, ze zakupiony produkt jest wadliwy lub nie spelnia twoich oczekiwan. Przed wyslaniem sprzetu proponujemy sprawdzic: sprzet/karte na innym podobnym urzadzeniu Jezeli wszystko wskazuje, ze sprzet/karta pamieci jest uszkodzona lub nie spelnia Panstwa wymaganinm moga ja Panstwo odeslac koniecznie na adres: xxxxxxxxxxxxxx. moderacja Wysylka na inny adres znacznie wydluzy okres oczewkiwania za przesylka serwisowa i wiaze sie z doplata 3.65 zl kosztów doslania karty do serwisu UWAGA!!! NIE ODBIERAMY PRZESYŁEK ZA POBRANIEM!!! Do wysylanego sprzetu/karty prosze dolaczyc : -Protokol Usterki POBIERZ PROTOKOL REKLAMACYJNY ! wadliwy sprzet/karte pamieci -sprzet/karta powinna byc przyslana w oryginalnym opakowaniu lub w inny sposób gwarantujacy jej bezpieczny transport Jezeli sprzet/karta okaze sie wadliwa - wymienimy ja na nowa. Koszt transportu do serwisu ponosi KUPUJACY. Prosimy wysylac listem poleconym z wlasciwym zabezpieczeniem (koperta babelkowa)- koszt niecale 4 zl Jak realizujemy SERWIS? -Gdy otrzymamy sprzet do serwisu otrzymasz mail nr 1 -Gdy sprzet sprawdzi serwis i wyda opinie otrzymasz mail nr 2 -Gdy wyslemy sprzet z powrotem otrzymasz mail nr 3 Staramy sie realizowac serwis w przeciagu 2-3 dni roboczych. Pamietaj jednak, ze mamy ustawowe 14 dni roboczych i w wyjatkowych przypadkach z niego korzystamy. Prosze cierpliwie czekac za nasza korespondencja na adres mailowy podany w ustawieniach allegro. Wysylanie pytan Co z moim sprzetem ? sprawia iz serwis marnuje czas na odpowiedzi mailowe co ogólnie wydluza czas realizacji serwisu. Gdy sprzet okaze sie sprawny zastrzegamy sobie prawo obciazenia klienta kosztami testowania sprzetu - i nie ma wytlumacznia nie wiedzialem itp, wysylajac sprzet do serwisu zgadzasz sie na te warunki ! Dzieje sie tak bo wielu klientów z lenistwa wysy3a do nas a my nie mamy czasu na testowanie sprawnego sprzetu. Godzina pracy informatyka to 50 z3. >;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;; Dy?ur TELEFONICZNY codziennie poniedzia3ek -pi1tek w godzinach 11-12 . W pozosta3ych przypadkach prosze kontaktowaa sie mailem. >;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;;>;;;;;;;;;; POBIERZ PROTOKOL REKLAMACYJNY ! "
:?:

Taka odpiwedź zaprzecza ustawie konsumenckiej
Przepis prawny:
USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.
Art. 8.
1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.
:D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
hmm też kupiłem jedną rzecz u tego tv_inter... ale o dziwo jakoś wszystko przebiegło ok. sprzet sprawny i na czas. może po prostu ta osoba nie wyrabia z zamówieniami i się gubi we wszystkim...co nie zmienia faktu, że musicie walczyć o swoje.

a jeśli chodzi o identyczne komentarze na allegro jak ktoś pisał powyżej to ostatnio zauważyłem, że pozytywny komentarz od razu jest z automatu wpisany o treści " Transakcja przebiegła pomyślnie. Polecam. " przynajmniej u mnie na kompie tak się wyświetla...

Chciałem Państwu przypomnieć że forum prawne to nie sala sądowa gdzie toczy sie postępowanie w sprawie przedmiotowego podmiotu.
Mimo tego iż uważacie tą osobę za niegodną nazwania ją uczciwą nie znaczy to że nie jest chroniona przepisami prawa tak jak każdy obywatel RP.
Na razie konstatuję iż jest wielce nierzetelna ale czy jest oszustem to musiałby zadecydować sąd a nie państwo.
Proszę ważyć swoje słowa.

Jeżeli ktoś świadomie wprowadza drugą osobę w błąd biorąc za to pieniądze i unika kontaktu to jak mam taką osobę nazwać? "pomyłką" ? dla mnie to oszust ponieważ zgodnie z prawem napisałem odstąpienie od umowy kupna i do dziś nie dostałem odpowiedzi a tak jak wyżej jest napisane takich właśnie oszustom prawo i allegro też chroni.

To są Pana tezy i wnioski a nie moje.
Niech pan bierze za nie odpowiedzialność osobiście ale nie ja ani zespół czy administracja tego forum.
Jeżeli dalej będzie Pan uporczywie używał słowa oszust zostanie usunięty z tego forum przez zbanowanie.
Wolna wola.

Oszustwo
Skutkiem przestępstwa oszustwa określonego w art. 286 § 1 k.k. jest niekorzystne rozporządzenie mieniem w celu osiągnięcia przez sprawcę korzyści majątkowej. Oszustwo jest dokonane już w chwili otrzymania przelewu bądź np. wyłudzenia czeku, choć sprawca nie podjął jeszcze żadnych czynności w celu jego realizacji. Nie osiągnięcie przez sprawcę oszustwa zamierzonej korzyści majątkowej jest dla zaistnienia przestępstwa oszustwa bez znaczenia.
Przestępstwo oszustwa określone w art. 286 § 1 k.k. jest występkiem zagrożonym karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Ponadto sąd - obok kary pozbawienia wolności - może wymierzyć także grzywnę.
Sąd na wniosek pokrzywdzonego orzeka obowiązek naprawienia w całości lub części szkody wyrządzonej przestępstwem.
W przypadku oszustwa w stosunku do mienia znacznej wartości lub dobra o szczególnym znaczeniu dla kultury grozi kara pozbawienia wolności od 1 roku do lat 10.

Rozporządzanie mieniem - wszelkie czynności zmierzające do zmiany we władaniu mieniem (np. wszelkie umowy przenoszące własność).
Oszustwo polega na doprowadzenia innej osoby do niekorzystnego rozporządzenia mieniem poprzez jeden z trzech sposobów określonych w art. 286 k.k.:
wprowadzenie w błąd,
wyzyskanie błędu innej osoby,
wyzyskanie niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania przez inną osobę.

Wprowadzenie w błąd
Błędem w rozumieniu przestępstwa oszustwa będzie fałszywe wyobrażenie, urojenie lub nieświadomość w stosunku do faktów, zjawisk, wartości rzeczy, jakości, liczby, osób oraz co do istniejących przepisów prawnych.

Wprowadzenie w błąd osoby przez sprawcę przy oszustwie będzie polegało na wytworzeniu w świadomości tej osoby fałszywego obrazu pewnego stanu rzeczywistego (np. przez twierdzenie, że sprzedawany bezwartościowy metalowy pierścionek jest złoty).

Wyzyskanie błędu innej osoby
Z kolei wyzyskanie błędu osoby rozporządzającej mieniem polega na wykorzystaniu przez sprawcę już istniejących, niezgodnych z rzeczywistością, opinii lub wyobrażeń osoby rozporządzającej mieniem, (wyrok SN z dnia 27 października 1986 r. OSNPG 1987 Nr 7, poz. 80). W odniesieniu do tej postaci oszustwa nieświadomość pokrzywdzonego co do istnienia pewnych faktów nie pozbawia czynu sprawcy cech karalnego oszustwa, jeżeli wykorzystał nieświadomość pokrzywdzonego i doprowadził do niekorzystnego rozporządzania mieniem.

Wyzyskanie niezdolności osoby do należytego pojmowania przedsiębranego działania polega z kolei na tym, że sprawca wyzyskuje stany stałe (np. choroba psychiczna) lub przemijające (np. stan upojenia alkoholowego, po zażyciu narkotyków), zakłócenia świadomości ofiary albo niedojrzałość psychiczną tejże (gdy pokrzywdzony jest dzieckiem). W tym przypadku istotne jest, aby sprawca wykorzystał właśnie ten moment nieświadomości i w czasie trwania tego stanu doprowadził do niekorzystnego rozporządzenia mieniem.
Jeżeli „pokrzywdzony" świadomie niekorzystnie rozporządza mieniem, wówczas nie ma przestępstwa oszustwa.
Jeżeli jakaś osoba nakłania kontrahenta do zawarcia transakcji ryzykownej, a kontrahent uświadomił sobie istnienie ryzyka, takie zachowanie nie może być traktowane jako oszustwo.
Podstawa prawna: Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz.U. Nr 88, poz. 553 z póżn. zm.)

Szkoda że się tak Pan nadaremno natrudził.
Kpk stanowi:
Art. 5. § 1. (1) Oskarżonego uważa się za niewinnego, dopóki wina jego nie zostanie udowodniona i stwierdzona prawomocnym wyrokiem.
§ 2. Nie dające się usunąć wątpliwości rozstrzyga się na korzyść oskarżonego.

To forum nie jest sądem i nie nam wydawać wyroki.
Temat zamykam, bo widzę że żadne argumenty nie trafiają .
Proszę sprawę zgłosić gdzie trzeba ale ja nie pozwolę na to aby na łamach naszego forum łamano prawo.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót