TVP rząda opłaty.

• Autor wątku Autor wątku fel=x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fel=x

Użytkownik
Odpowiedzi
261
Witam.
Poprosiłem TVP Interwencja o pomoc w pewnej sprawie. Oczywiście zajęto się tym, wyemitowano (nagłośniono) program, z moim i innych zainteresowanych udziałem. Złożyłem do dyrektora TVP prośbę o przegranie tego programu na płytkę CD. chcę dalej walczyć. Oczywiście (czekałem 2 mce.) dyr. wyraził zgodę ale pod warunkiem opłaty, za przegranie 25zł. i za prawa autorskie 50 zł. Jestem emerytem ze znacznym stopniem niepełnosprawności (tzw.I gr) i taka suma jest dla mnie znacznym obciążeniem. Pytanie jak to wygląda z prawnego punktu,czy są jakieś regulacje,czy "wolna amerykanka" płacz i płać. Przecież ten program był w mojej sprawie z moim i rodziny udziałem, myślę że te 25 zł. za przegranie by wystarczyło. Pozdrawiam.

fel=x napisał:
... Pytanie jak to wygląda z prawnego punktu,czy są jakieś regulacje, ...
Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Dzięki za radę. Mam 73l. (już nie ta głowa) przeglądając tą Ustawę nic nie mogę z tego zrozumieć, "czarna magia". Na "chłopski rozum", jakie prawa autorskie, ja z TV żadnej umowy nie podpisywałem, ja tylko poprosiłem o interwencję, bo to jest taki program interwencyjny i oni zachęcają aby przesyłać im tematy, tzn. dałem im temat, brałem w nim udział, jest tam mój i rodziny wizerunek, można ten program w każdej chwili obejrzeć na stronie TV.a oni żądają opłaty za prawa autorskie. Dziennikarka, która to prowadziła i która telefonicznie przed programem powiedziała, że nie powinno być problemów z płytką jeżeli będzie mi potrzebna, do dalszego dochodzenia jeśli ta interwencja nie przyniesie skutku, już tam nie pracuje. Może miał ktoś już takie "przygody", niech coś napisze.
Pozdrawiam.

Wyemitowany program jest ich własnością, to w jaki sposób nim dysponują to ich wola. Mają prawo żądać opłaty za korzystanie z niego.

fel=x napisał:
dałem im temat, brałem w nim udział, jest tam mój i rodziny wizerunek, można ten program w każdej chwili obejrzeć na stronie
Także możesz je również po prostu pobrać na dysk komputera. Co zamierzasz dalej robić z tym nagraniem?

BTW: Czy TVP ma w ogóle program o nazwie "Interwencja"? Coś takiego jest, ale na Polsacie.

Witam.
Pomyliłem znaczenia, nie opłata za prawa autorskie, ale za umowę licencyjną, czy to coś zmienia?. Nie potrafię tego przegrać chyba jest to jakoś zabezpieczone.
Po ostatnim orzeczeniu WSA adwokat z urzędu za późno złożył skargę kasacyjną do NSA a to skutkuje, że orzeczenie się uprawomocniło,a adwokat gra ze mną w ?. Płytkę wraz z całą sześcioletnią dokumentacją sprawy kiedy nigdy Sąd oprócz NSA (adwokat podczas rozprawy zrezygnował), mnie nie wysłuchał. chcę przesłać do ministerstwa sprawiedliwości.

FreeG napisał:
Także możesz je również po prostu pobrać na dysk komputera. Co zamierzasz dalej robić z tym nagraniem?

BTW: Czy TVP ma w ogóle program o nazwie "Interwencja"? Coś takiego jest, ale na Polsacie.

Tak racja, jest to program interwencyjny "Zdarzenia" TVP Lublin z 16 marca 2016r.:lol:

Powrót