Twórca a Zaiks

• Autor wątku Autor wątku patogen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patogen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Jestem autorem muzyki. Powierzyłem stowarzyszeniu Zaiks prawo do ochrony moich dzieł - zgodnie z tym co zapisane jest w umowie "... na zasadach przeniesienia powierniczego służące mu autorskie prawa majątkowe ..." , ""... na zasadzie wyłączności..." itd.

Co to dokładnie znaczy? :)
Jakie mam prawa do swoich utworów?

Czy mogę udzielać licencji na moje dzieła? Czy mogę publikować moje utwory np na YouTube lub sprzedawać na platformach internetowych (google, itunes itp).
Czy to wszystko musi jakoś przez Zaiks przechodzić???

Podpisałeś umowę nie rozumiejąc jej zapisów :!::?::!:

:). Powiedzmy, że w chwili podpisywania moje interesy były zapewnione.
Teraz sytuacja się trochę zmieniła i zastanawiam się czy muszę się z tej umowy wycofać czy nie.

Wyłączność umowy jest tutaj kluczowa, póki co nie możesz samodzielnie zarządzać swoimi prawami autorskimi.

LeszsekS napisał:
Wyłączność umowy jest tutaj kluczowa, póki co nie możesz samodzielnie zarządzać swoimi prawami autorskimi.

ok. Dzięki.

Tu jest treść standardowej umowy powierzenia praw jaką zawiera Zaiks:
***mod***

Czy ktoś mógłby w zwięzłych i przystępnych słowach napisać, co może a czego nie może autor zrobić ze swoimi prawami, po podpisaniu tej umowy?

Zdecydowana większość tekstów o ochronie ZAiKS jakie czytałem, to z reguły ogólniki powstałe na bazie informacji znajdujących się na stronie ZAiKS-u (co jest trochę stronnicze), albo opisują sytuacje użytkownik vs ZAiKS. Nigdzie nie znalazłem przystępnej analizy, korzyści i ograniczeń jakie wynikają dla twórcy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Na początek zwróć się o wyjaśnienia do źródła.

Tak, zrobię. Ale z nimi jest słaby kontakt.
Poza tym ktoś mógłby więcej skorzystać jeśli sprawa wyjaśniona była by tutaj.

LeszsekS napisał:
Nie jesteśmy suportem owej OZZ.

No ja rozumiem. Ale jak głosi hasło w nagłówku forum: "Bezpłatne porady i pomoc prawna udzielana przez użytkowników forum". Więc takiej porady i pomocy tu oczekuję. Jeśli nie od Pana to może inny użytkownik forum coś skrobnie.

Sama umowa jest napisana bardzo zrozumiały językiem nie wymagającym szczególnej wiedzy prawnej, a użyte w niej terminy, jako Twórca, powinieneś znać. Jeśli ich nie znasz zapytaj lub znajdź w sieci. Warto choć raz zapoznać się z treścią Prawa autorskiego, to każdemu Twórcy przyda się w życiu.

LeszsekS napisał:
Jeśli ich nie znasz zapytaj...
Toć właśnie pytam. Bo dla mnie nie jest jasna.

No dobra ale nasza dyskusja odbiegła trochę od tematu, więc może zapytam o szczegóły:

• Zgodnie z tym co ustaliliśmy powyżej
    A § 5 punkt 2. mówi:
    "Powierzający zastrzega sobie możliwość zawierania umów wydawniczych z wydawcami, których prawa zostały powierzone ZAiKS-owi ..."
    Z tego wynika że jakieś umowy mogę podpisywać - ale tylko z "wydawcami, których prawa zostały powierzone ZAiKS-owi" ? Tak? I co to dokładnie znaczy? Bo nie rozumiem.
  • § 1 punkt 2.
    "Powierzenie obejmuje wszystkie utwory należące do kategorii, o których mowa ust.1, zarówno istniejące w dniu dokonania powierzenia jak i powstałe w okresie trwania Powierzenia do których autorskie prawa majątkowe służą Powierzającemu.
    § 6 punkt 1.
    ... Powierzający jest zobowiązany do zgłaszania,
    na zasadach obowiązujących w ZAiKS-ie,... wszystkich utworów (...), zarówno powstałych przed dokonaniem niniejszego Powierzenia, jak i tych, które powstaną podczas trwania Powierzenia.

No i ja to czytam tak. że wszystko co stworzyłem, i co stworzę w przyszłości muszę zgłosić, i automatycznie powierzam moje prawa majątkowe ZAiKSowi.
    W związku z tym nie mogę podpisać żadnej umowy sprzedaży/najmu/licencji dzieła (nie mogę nikomu przekazać praw majątkowych). Nie mogę stworzyć dzieła na zasadach otwartej licencji? itp. Jestem tutaj ubezwłasnowolniony? Zgadza się?

Czy może jedynym wyjątkiem jest sytuacja, w której podpiszę umowę sprzedaży dzieła (przekazania praw majątkowych) zanim dzieło powstanie i zostanie upublicznione?

patogen napisał:
... Z tego wynika że jakieś umowy mogę podpisywać - ale tylko z "wydawcami, których prawa zostały powierzone ZAiKS-owi" ? Tak? ...
Tak.
patogen napisał:
... Jestem tutaj ubezwłasnowolniony? Zgadza się?
...
Pamiętaj, że jest to umowa dwustronna, zatem masz prawo negocjować jej warunki, przeczytaj §3.
patogen napisał:
... Nie mogę stworzyć dzieła na zasadach otwartej licencji? ...
Przeczytaj tę umowę od początku do końca.

Ostatnia edycja:
Napisał/a patogen Zobacz post
... Nie mogę stworzyć dzieła na zasadach otwartej licencji? ...
Przeczytaj tę umowę od początku do końca.

Ale męczysz człowieka :) - czytam, czytam i nie widzę.
Zgodnie z tym co napisane jest w § 3 mogę wyłączyć określone pola eksploatacji lub terytoria - wiem o tym bo korzystam. Problem w tym, że dotyczy to całej umowy czyli wszystkich utworów. Nie mogę wyłączyć poszczególnych utworów tylko albo wszystko albo nic.
Taką interpretację dostałem z Zaiksu i na takiej zasadzie coś tam wyłączałem.

Ale w związku z tym nie widzę możliwości tworzenia wybranych utworów na zasadzie np. wolnej licencji bo wszystko co stworzę muszę zgłosić! Zgodnie z § 2 punkt 2.
Powierzenie... obejmuje udzielanie licencji...
więc ja zrzekłem się na rzecz ZAiKSu możliwości udzielania licencji (w tym otwartych) - Czy dobrze to interpretuję?

I ostatnie pytanie.
Chcę przykładowo zgłosić się do konkursu gdzie wymagane jest posiadanie praw do utworu. Czy powierzając ZAiKSowi z godnie z przedmiotową umową praw majątkowych - dalej jestem w posiadaniu tych praw?

patogen napisał:
... Czy dobrze to interpretuję?...
Dobrze.
patogen napisał:
... dalej jestem w posiadaniu tych praw?
Jak najbardziej, tylko pamiętaj o Art. 921. § 3. Kodeksu cywilnego.

PS.
patogen napisał:
... Ale męczysz człowieka ...
To w Twoim interesie jest rozumieć tę umowę, ja nie muszę. Jak napisałem wcześniej, negocjuj również dodatkowe wyłączenia, wskazane przez Ciebie.

Ostatnia edycja:
Wygląda na to, że dobrze wszystko czytałem. Szukałem tylko potwierdzenia.

LeszsekS napisał:
negocjuj również dodatkowe wyłączenia, wskazane przez Ciebie.
To najlepsza rada - Dzięki!

Powrót