Tworzenie forum dyskusyjnego - Nazwa działu nie może być nazwą marki?

• Autor wątku Autor wątku nousu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nousu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie!

Mam nielada życiowe pytanie. Tworzę forum dyskusyjne o pewnej tematyce. Dodałem do struktury forum DZIAŁ będący nazwą własną lokalnego przedsiębiorstwa. Z tego powodu, że na forum panują złe opinie na temat wspomnianego przedsiębiorstwa, przedstawiciel zaczął mi grozić i żądać usunięcia działu z forum.

Czy ma takie prawo? Czy mogę nazywać dział wykorzystując nazwę tej firmy/marki? Wydaje mi się, że firma ta nie zatrzegła nazwy ani loga (brak znaku (R) w projekcie logo), a jeśli jest inaczej to jak to sprawdzić?

Proszę o pomoc!

Witam,

zastrzeżenie nazwy (logotypu) firmy jako zastrzeżonego znaku towarowego może Pan sprawdzić w bazach Urzędu Patentowego.

Jeśli nazwa jest zastrzeżona to na jej użycie trzeba mieć pozwolenie właściciela praw ochronnych. Za bezprawne użycie grożą sankcje. Więcej w ustawie prawo własności przemysłowej.

W innym przypadku użyć Pan może, ale myślę, że jeśli właściciel firmy udowodni, że nazwę działu oraz wypowiedzi można powiązać z jego firmą to może być proces o naruszenie dóbr osobistych firmy (właściciela). No i jeszcze jest ustawa o nieuczciwej konkurencji...

Dziękuję serdecznie za odpowiedź i pozdrawiam :):tuptup:

Powrót