Tworzenie programów P2M

• Autor wątku Autor wątku Danke445
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Danke445

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
1)Czy samo tworzenie programów p2m jest legalne?

2)Czy samo przesyłanie LEGALNYCH plików (np. swoich zdjęć znajomym) przez p2m jest legalne?

3)Czy kreatory kont e-mail są legalne?

4)Czy obchodzenie limitów zakładania kont np. poprzez zmianę IP jest legalne?

5)Czy automatyczne czytniki captcha są legalne?

Takiego tematu NIE MA ani tu na forum ani w całym Intenecie. Nie chodzi mi o ściąganie i uploadowanie plików tylko o dystrybuję programów, które to umożliwiają.

Witam,

udostępnianie utworów w ramach dozwolonego użytku jest określone w Art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Warto tylko pamiętać, że za krąg towarzyski przyjmuje się zwykle znajomych, z którymi pozostaje się w częstym kontakcie osobistym, więc kogoś, kto korzysta tylko z pobierania od Pana P2P albo P2M, trudno może być uzasadnić jako znajomego z kręgu towarzyskiego.

A czy zrobi Pan to przez maila. P2P, P2M czy jeszcze inaczej, to przecież Pana sprawa.

Z P2M sprawa jest prosta - to sprytniejsza wersja P2P, z uwagi na to, że sam transfer jest 'niewychwytywalny' dla kogoś z zewnątrz z uwagi na ochronę korespondencji. Ale nie zmienia to w niczym kwestii legalności rozpowszechniania utworu.
Jeśli ktoś będzie tak rozpowszechniał utwory, bez wymaganych pozwoleń, będzie naruszał prawo. A jeśli będzie korzystał z Pana softu? Tu nie wiem. Art 118 upaipp mówi tylko o komponentach urządzeń do usuwania zabezpieczeń przed kopiowaniem. - tak więc bezpośrednio nie ma tu zastosowania.

Ostatnia edycja:
Mówi Pan o przesyłaniu nielegalnych plików. A co jesli chcę np. zachować backup moich prywatnych plikow LEGALNYCH. Co jeśli oprogramowanie służy do tego właśnie celu.

Chodzi mi głównie o to zy legalne jest wykorzystywanie skrzynek np. Gmail do przechowywania plikow. Czy samo to jest legalne?

Ostatnia edycja:
Zacznijmy od tego, że robienie kopi programów komputerowych jest w ogólności niedozwolone w świetle upaipp - Art.75.2.1. - chyba, że jest to niezbędne dla działania programu lub zezwala na to licencja do programu. Natomiast w odniesieniu do innych utworów (filmy, muzyka, grafika...) przyjmuje się, że robienie kopi na własny użytek jest legalne - Art.23. upaipp (choć jest grupa prawników, którzy i tego nie dopuszczają...).

Jeśli chodzi o to, gdzie i/lub na czym przechowywać będzie Pan te kopie (legalne) - to jest Pana decyzja - nic mi nie wiadomo, żeby ustawa coś na ten temat mówiła ;) Może bardziej jest to kwestia regulaminu korzystania ze skrzynki? Ale przecież zawsze może Pan sam sobie coś wysłać - i pozostawić to w skrzynce odbiorczej... A to, że będzie Pan zarządzał tą archiwizacją automatycznie własnym programem to, jak dla mnie, Pana prywatna sprawa... do czasu P2M... of course... :D

Powrót