Tworzenie "przeróbek" dzieł malarskich na cel szkolnego konkursu

• Autor wątku Autor wątku stararura
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stararura

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Moja córka bierze udział w konkursie plastycznym dotyczącym ochrony środowiska. Wpadła na pomysł, że przerobi znane obrazy, malując np. postaci znajdujące się na obrazach w taki sposób, że przedstawiają zachowania proekologiczne (przykładowo - panny z Awinionu z workami do segregowania śmieci). Moje pytanie brzmi więc: czy może ona zgłosić taką pracę na konkurs? Wiem, że w przypadku niektórych dzieł takich jak np. Mona Lisa prawa autorskie już wygasły, ale w tym szczególnym przypadku chodzi mi o obrazy Picassa i Dali'ego (ww. "Panny z Awinionu" oraz "Trwałość pamięci" - z "topiącymi się" panelami słonecznymi zamiast zegarów), ponieważ nie minęło jeszcze 70 lat od ich śmierci. Obrazy córki są jednak dużo prostsze, nie przypominają oryginałów, a raczej były tworzone "na ich kształt".
Z góry dziękuję za pomoc.

Będą opracowaniem cudzego utworu ze wszystkimi z tego wynikającymi konsekwencjami.

LeszsekS napisał:
Będą opracowaniem cudzego utworu ze wszystkimi z tego wynikającymi konsekwencjami.

Dziękuję! A dobrze myślałam, że w przypadku obrazów starszych (np. obrazy Van Gogha) wszystko jest w porządku i można taką pracę stworzyć?

Odpowiedziałeś sobie w swoim pierwszym poście.

Nie znam się na prawie autorskim, nasunęło mi się jednak pytanie. Czy w opisanej w pytaniu sytuacji może znaleźć zastosowanie ten przepis ustawy o prawach autorskich:

Art. 29[1]
Wolno korzystać z utworów na potrzeby parodii, pastiszu lub
karykatury, w zakresie uzasadnionym prawami tych gatunków twórczości
.

kadi napisał:
... na potrzeby parodii, pastiszu lub
karykatury, w zakresie uzasadnionym prawami tych gatunków twórczości ...
.
stararura napisał:
... bierze udział w konkursie plastycznym dotyczącym ochrony środowiska. ...
Cóż, wyobraźnia jest niemierzalna. :wow: Przeczytałeś dokładnie post Pytającego? Sprawdziłeś na czym polega parodia, pastisz utworu plastycznego?

Ostatnia edycja:
Przeczytałem. I bez problemu mogę sobie wyobrazić, że biorę udział w konkursie plastycznym dotyczącym ochrony środowiska używając jako środka wyrazu artystycznego parodii, pastiszu, a już na pewno karykatury.

Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie.

Powrót