Tworzenie serwisu na podstawie jakiegoś

• Autor wątku Autor wątku sk8boy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sk8boy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam

Mam pytanie odnośnie tworzenia jakiegoś serwisu na wzór jakiegoś już popularnego. Np: porównując dwie gry internetowe :

Plemiona - średniowieczna gra przeglądarkowa

i

Polanie Online Game - Polska internetowa gra strategiczna. Zostań panem świata.

Gra polanie.com.pl została stworzona praktycznie w 100% na pomyśle gry plemiona.pl -> Praktycznie wszystko tam jest to samo, oprócz grafiki, ale sens gry jest identyczny. W obu grach są te same surowce, te same budynki do rozbudowy, te same rodzaje wojska, praktycznie tak samo wyglądająca mapa "swoich" (wiosek posiadanych)....Czyli można nazwać go niejako klonem, mimo że zapewne autor polanie.com.pl sam wszystko stworzył jednak na czymś się wzorował...i to wzorował się dosłownie...I tutaj pojawia się pytanie :

Czy takie działania są legalne ?

Zapewniam że wymienione tutaj gry internetowe są tylko i wyłącznie wymienione w celu porównania....

21. Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne.
Więc pomysł nie jest chroniony prawem autorski ale grafika już jest.

sk8boy napisał:
Gra polanie.com.pl została stworzona praktycznie w 100% na pomyśle gry plemiona.pl -> Praktycznie wszystko tam jest to samo, oprócz grafiki, ale sens gry jest identyczny. W obu grach są te same surowce, te same budynki do rozbudowy, te same rodzaje wojska, praktycznie tak samo wyglądająca mapa "swoich" (wiosek posiadanych)....

Gratuluję znajomości tematu. Tak się składa, że gram w obie gry... Co do mapy, można doszukać się podobieństwa. To samo dotyczy samej idei gry - średniowiecze, wioski, plemiona, itp. Natomiast surowce, wojska, budynki są inne. Zapewne spełniają te same lub podobne funkcje, ale samo nazewnictwo czy same ilości są różne.
Zresztą, gra już ewoluowała na tyle, że nie przypomina wspomnianego "klona" z pierwszej wersji...

Przepraszam jeżeli się pomyliłem porównując te 2 serwisy, tak jak już napisałem porównałem je tylko dlatego żeby otrzymać pomoc dotyczącą mojego pytania. To że akurat te dwa serwisy porównałem to zupełny przypadek :)

Pozdrawiam i dzięki za info

A obie te gierki wzoruja sie na niemieckim Travianie. :)

1. Pomysl gry nie jest w Polsce (i w Unii) chroniony (w USA mozna to opatentowac).

2. Kod gry (skrypty), grafika (obrazki, CSSy) sa oczywiscie chronione.

Powrót