Tworzenie własnych grafik na podstawie zastrzeżonych wzorów

• Autor wątku Autor wątku brojek88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brojek88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
jestem tu nowy, przeczytałem mnóstwo tematów, lecz nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, więc postanowiłem napisać odrębny temat. Oto moja sprawa. Planuję rozpocząć działalność gospodarczą i zająć się w niej produkcją różnego rodzaju naklejek wykonywanych metodą ploterową. Do tego celu potrzebuję szablony. Tworzę je na podstawie innych grafik zaczerpniętych z Internetu a zasada ich tworzenia jest obrazowo taka: biorę kartkę papieru z jakimś rysunkiem na nią kładę czystą kartkę i korzystając z tego, że grafika prześwituję odrysowuję ją. Moje pierwsze pytanie brzmi czy mogę tak powstałe prace zaliczyć do kategorii utworu inspirowanego? Następna sprawa jest taka. Owe grafiki pozyskuję najczęściej ze stron internetowych firm zajmujących się podobnymi rzeczami, lecz grafika ta jest słabej jakości i muszę ją poddać pewnym zabiegom bym mógł na jej podstawie stworzyć swój szablon. Czy takie działanie nie jest łamaniem praw autorskich? Kolejna już ostatnia sprawa. Każda z tych grafik jest opatrzona szczegółowym opisem i część z nich posiada dopisek "Wzór prawnie zastrzeżony. Został opracowany przez naszych grafików i posiadamy do niego wyłączne prawa." tych nawet nie ruszam. Moje ostanie pytanie. Czy grafiki nieopatrzone tym podpisem mogę kopiować i odrysowywać w sposób, jaki opisałem wyżej? Jeszcze nie zacząłem działalności jeszcze nie wykorzystuję żadnych szablonów, więc chcę się upewnić na ile mogę sobie pozwolić.
Z góry dziękuję za pomoc.

brojek88 napisał:
Tworzę je na podstawie innych grafik zaczerpniętych z Internetu a zasada ich tworzenia jest obrazowo taka: biorę kartkę papieru z jakimś rysunkiem na nią kładę czystą kartkę i korzystając z tego, że grafika prześwituję odrysowuję ją. Moje pierwsze pytanie brzmi czy mogę tak powstałe prace zaliczyć do kategorii utworu inspirowanego?
nieee, co najwyżej można je być może potraktować jako opracowanie utworu pierwotnego - Art.2. http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp). Ale raczej powiedziałbym, że są to nieautoryzowane kopie. Ale na pewno nie inspiracje...
Owe grafiki pozyskuję najczęściej ze stron internetowych firm zajmujących się podobnymi rzeczami, lecz grafika ta jest słabej jakości i muszę ją poddać pewnym zabiegom bym mógł na jej podstawie stworzyć swój szablon. Czy takie działanie nie jest łamaniem praw autorskich?
no tak, jeśli nie masz zgody autora / właściciela praw autorskich do odrysowywanych grafik. Wygląda, że naruszasz Art.2. upaipp lub Art.17.upaipp, w zależności od sytuacji.
Każda z tych grafik jest opatrzona szczegółowym opisem i część z nich posiada dopisek "Wzór prawnie zastrzeżony. Został opracowany przez naszych grafików i posiadamy do niego wyłączne prawa." tych nawet nie ruszam. Moje ostanie pytanie. Czy grafiki nieopatrzone tym podpisem mogę kopiować i odrysowywać w sposób, jaki opisałem wyżej?
oczywiście, że nie możesz bez zgody autora / właściciela praw autorskich; upaipp chroni utwory z mocy prawa, niezależnie, czy ktoś dał adnotację o takiej ochronie czy też nie....

Bardzo dziękuję za odpowiedź i rozwianie moich wątpliwości. Wychodzi na to, że muszę ostro wziąć się do tworzenia swoich własnych szablonów. Wiem za to, że będą one chronione prawami autorskimi.

Powrót