tymczasowe aresztowanie

• Autor wątku Autor wątku magorzata3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magorzata3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
jak napisać prośbę o uchylenie tymczasowego aresztowania,syn został tymczasowo aresztowany na trzy miesiace ja zostałam sama z dwójką dzieci w tym jedno jako niepwełnosprawne,jestem osobą chora na nerwice lekowe ,od roku 1997 nie mogę sama poruszać sie gdziekolwiek z powodu tej choroby,chciałabym aby uchylono synowi areszt .czy jest to możliwe.nadmieniam że syn nie był jeszcze karany.

Art. 254. § 1. Oskarżony może składać w każdym czasie wniosek o uchylenie lub zmianę środka zapobiegawczego; w przedmiocie wniosku rozstrzyga, najpóźniej w ciągu 3 dni, prokurator, a po wniesieniu aktu oskarżenia do sądu - sąd, przed którym sprawa się toczy.
§ 2. Na postanowienie w przedmiocie wniosku oskarżonemu zażalenie przysługuje tylko wtedy, gdy wniosek został złożony po upływie co najmniej 3 miesięcy od dnia wydania postanowienia w przedmiocie tymczasowego aresztowania dotyczącego tego samego oskarżonego.

Jeżeli jest to jeszcze postepowanie przygotowawcze wniosek taki składa się do prokuratury.

Jednakże wniosek taki może złożyć tylko pani syn albo ustanowiony dla niego obronca.

dziekuje bardzo za odpowiedż

Powrót