tymczasowo aresztowany

• Autor wątku Autor wątku soundShe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

soundShe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
moj chlopak zostal aresztowany dwa tygodnie temu, prokurator jest czlowiekiem wyjątkowo nieprzyjemnym i nie chce udzielic zadnych informacji nawet rodzinie. wyslalam list do mojego chlopaka i chcialam zapytac ile potrwa dotarcie korespondencji do niego i czy zostanie ona zatrzymana jesli zacytowalam urywek z gazety adekwatnie powodu jego zatrzymania. prosze o odpowiedz.

Z powodu cenzury listy idą ok. trzech tygodni, a nawet dłuzej.

>czy zostanie ona zatrzymana jesli zacytowalam urywek z gazety adekwatnie powodu jego zatrzymania.

Niewykluczone. To może byc podstawą zatrzymania. O tym zadecyduje prokurator.
Na przyszłość pamiętaj - w listach nic na temat sprawy, jeśli nie chcesz, żeby zostały zatrzymane albo ocenzurowane.

Odp: tymczasowo aresztowany

dziekuje za te odpowiedz,
a czy ja w zwiazku z tym moge miec jakies nieprzyjemnosci? ja jako konkretna osoba? i gdzie sa takie listy zatrzymane przy cenzurze przechowywane? czy bedzie jakis odnośnik w aktach? zalezy mi na anonimowości.

1. Nie.
2. Jesli są cenzurowane - zamazuje się cenzurowana treść. Jeśli zatrzymywane - prokurator wydaje zarządzenie o zatrzymaniu korespondencji. Wówczas taki list przechowuje się w aktach sprawy (w zamkniętej kopercie).

skoro juz otrzymuje odpowiedzi na moje pytania, to skorzystam z tego i zapytam jeszcze co to jest samoukaranie? czy jesli aresztant jest narkomanem moze odbyc kare np w osrodku dla uzaleznionych? i nie bedzie odsiadywal wyroku w wiezieniu?

1. Moiżna dobrowolnie poddać się karze, ugadniając jej wymiar z prokuratorem.
Art. 335. § 1. Prokurator może umieścić w akcie oskarżenia wniosek o wydanie wyroku skazującego i orzeczenie uzgodnionych z oskarżonym kary lub środka karnego za występek zagrożony karą nieprzekraczającą 10 lat pozbawienia wolności bez przeprowadzenia rozprawy, jeżeli okoliczności popełnienia przestępstwa nie budzą wątpliwości, a postawa oskarżonego wskazuje, że cele postępowania zostaną osiągnięte.
§ 2. Jeżeli zachodzą warunki do wystąpienia z wnioskiem, o którym mowa w § 1, a w świetle zebranych dowodów wyjaśnienia podejrzanego nie budzą wątpliwości, dalszych czynności dowodowych w postępowaniu przygotowawczym można nie przeprowadzać; przeprowadza się jednak czynności, co do których zachodzi niebezpieczeństwo, że nie będzie można ich przeprowadzić na rozprawie.
§ 3. Uzasadnienie aktu oskarżenia można ograniczyć do wskazania okoliczności, o których mowa w § 1.

2. Tak, istnieje taka możliwość.
Art. 96. § 1. Skazując sprawcę na karę pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania za przestępstwo popełnione w związku z uzależnieniem od alkoholu lub innego środka odurzającego, sąd może orzec umieszczenie sprawcy w zamkniętym zakładzie leczenia odwykowego, jeżeli zachodzi wysokie prawdopodobieństwo ponownego popełnienia przestępstwa związanego z tym uzależnieniem.
§ 2. Środka określonego w § 1 nie orzeka się, jeżeli sprawcę skazano na karę pozbawienia wolności przekraczającą 2 lata.
§ 3. Czasu pobytu w zamkniętym zakładzie leczenia odwykowego nie określa się z góry; nie może on trwać krócej niż 3 miesiące i dłużej niż 2 lata. O zwolnieniu z zakładu rozstrzyga sąd na podstawie wyników leczenia, po zapoznaniu się z opinią prowadzącego leczenie.
§ 4. Na poczet kary sąd zalicza okres pobytu skazanego w zakładzie, o którym mowa w § 1.

W pierwszym wypadku - nie, w drugim - moze wręcz przemawiać za umieszczeniem w takim osrodku (wysokie prawdopodobieństwo ponownego popełnienia).

Odp: tymczasowo aresztowany

dziekuje za pomoc, wiele sie dowiedzialam, z pewnościa bedzie mi teraz latwiej radzic sobie z tym co mnie spotkalo.

witam mojego narzeczonego aresztowali jakis 3 tygonie temu przebywa w areszcie sledczym wyslalam chyba 15 listow a nie dostalam zadnego czy to normalne

Tak, to jest normalne. Listy przesyłane są za pośrednictwem organu dysponującego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót