tymczasowo zatrzymany az do wyjasnienia ;(

• Autor wątku Autor wątku .aNgel.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

.aNgel.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
nie wiem co mam zrobic. moj chlopak zostal zatrzymany az do rozprawy pomimo ze nie maja zadnych dowodow tylko to ze ktos go podal ze bral udzial w przestępstwie, on sie do niczego nie przyznal i nic im nie powiedzial wiec czy moga go tak poprostu trzymac az do rozprawy? czy jest mozliwosc widzenia sie z nim albo wyciagniecia go z tamtad bo rozprawa ma sie odbyc w ciagu od 3 do 6 najblizszych miesiecy. czy przez ten czas on musi tam siedziec? co mam zrobic? tymbardziej ze nie byl jeszcze karany czy nie mogliby wziac to pod uwage i go wypuscic?

Na chwilę obecną pozostaje złożenie zażalenia na tymczasowe aresztowanie.
termin to 7 dni.
Zażalenie może złożyć podejrzany lub jego obrońca, nie może go złożyć Pani.

czyli jesli nie ma na niego zadnych dowodow poza wskazaniem przez kogos ze wg tej osoby bral udzial, nie musi tam siedziec az do wyjasnienia tej sprawy pomimo, że tak naprawde nie wiadomo czy bral w tym udzial? bo ja nie mam na ten temat pojecia .. :(

O tym zadecyduje sąd wyższej instancji rozpatrujący zażalenie.
Z doświadczenia wiem, że nie nalezy kategorycznie wypowiadać się na jakikolwiek temat, nie znając treści informacji zawartych w aktach.

a w jaki sposob mozna powiadomic osobe zatrzymaną o tym ze moze zlozyc zażalenie? bo z tego co mi powiedzieli to nie mozna sie kontaktowac z zatrzymanym....

To jest zatrzymany czy tymczasowo aresztowany?
Czy sąd go tymczasowo aresztował?

Może Pani wnosić o widzenie, ale zapewne do tego czasu termin już upłynie.
Na pewno natomiast Pani chłopak został pouczony przy wydawaniu post. o zastosowaniu tymczasowego aresztowania o tym, iż jest uprawniony do wniesienia zażalenia.

Re: tymczasowo zatrzymany az do wyjasnienia ;

[cytat=".aNgel."] moj chlopak zostal zatrzymany az do rozprawy pomimo ze nie maja zadnych dowodow tylko to ze ktos go podal ze bral udzial w przestępstwie, on sie do niczego nie przyznal...[/cytat]

a skąd wiewsz ,ze nie mają dowodów...? policja tylko zatrzymała chłopaka i razem z aktami przekazała Prokuraturze.... a po pierwsze prokurator w aktach znalazł dowody winy chłopaka ,ze zdecydował się wystąpić do Sądu z wnioskiem o zastosowanie środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania...a Sąd po analizie akt na posiedzeniu polecił tymczasowo aresztować chłopaka... więc ten nie jest taki niewinny za jakiego chcialby uchodzić...

[cytat=".aNgel."].. nic im nie powiedzial [/cytat]
a to dziala akurat na jego niekorzyść...

[cytat=".aNgel."]
wiec czy moga go tak poprostu trzymac az do rozprawy? [/cytat]

Tak

[cytat=".aNgel."] czy jest mozliwosc widzenia sie z nim albo wyciagniecia go z tamtad bo rozprawa ma sie odbyc w ciagu od 3 do 6 najblizszych miesiecy. [/cytat]
szansa oscylująca w granicy zera

Chłopak zna na pewno treść uzasadnienia post. o tymczasowym aresztowaniu.
Jeśli jest tam podniesione, że nie przyznał się lub odmówił składania wyjaśnień i to uzasadnia cośtam, należy powołać się m.in . na poglądy doktryny i orzecznictwa tj:

[cytat:1jmb8be9]
"Nie jest natomiast bezprawnym utrudnianiem postępowania korzystanie przez podejrzanego z jego praw procesowych, choćby utrudniało to postępowanie.
Zatem zmiana wyjaśnień nie może stanowić podstawy do zastosowania tymczasowego aresztowania(SN III KZ 254/74)....Także odmowa złożenia wyjaśnień, odmowa odpowiedzi na pytania czy składanie wyjaśnień kłamliwych...nie stanowi podstawy do stosowania środków zapobiegawczych"
Grzegorczyk, Komentarz Zakamycza 2005

[/cytat:1jmb8be9]

".aNgel. napisał(a):
moj chlopak zostal zatrzymany az do rozprawy pomimo ze nie maja zadnych dowodow tylko to ze ktos go podal ze bral udzial w przestępstwie, on sie do niczego nie przyznal..." - czyli pomówienie wystarczy jak to czesto sie zdarza - co nie wyklucza oczywiscie winy chłopaka ..

"aNgel. napisał(a):
.. nic im nie powiedzial

a to dziala akurat na jego niekorzyść..." - moze po prostu nic nie wie ?

"aNgel. napisał(a):

wiec czy moga go tak poprostu trzymac az do rozprawy?

Tak" - zgadza się nawet 1,5 roku na tzw. sankcji w przypadku , gdy sprawa podlega rozpoznaniu przez sąd rejonowy ..

"aNgel. napisał(a):
czy jest mozliwosc widzenia sie z nim albo wyciagniecia go z tamtad bo rozprawa ma sie odbyc w ciagu od 3 do 6 najblizszych miesiecy.

szansa oscylująca w granicy zera" - na widzenie jest szansa o ile nie jestes swiadkiem w sprawie , ale w pierwszej kolejnosci widzenie dostanie rodzina ; a sprawa w 3 m-ce ? hmm.. smiem wątpić ....
poza tym zażalenia na aresztowanie czasem działają w pozornie beznadziejnych sytuacjach , na szczęscie decyduje o tym sąd a nie prokurator .. ale to tylko dywagacje , jaka prawda z tym przestępstwem to wie tylko twoj chlopak ..

[cytat="atmosphere"]To jest zatrzymany czy tymczasowo aresztowany?
Czy sąd go tymczasowo aresztował?
.[/cytat]
jest zatrzymany az do wyjasnienia tej sprawy.. a jak dlugo trzeba czekac na widzenie? czy ta sytuacja naprawde jest taka beznadziejna ze w sumie nic nie moge zrobic? :(

wg mnie-nie możesz,a w tak patowej sytaucji jest nas,kobiet,tu na forum bardzo wiele.

Nie jest Pani stroną i nic Pani nie może. Może Pani starać się o widzenie(jeśli ma być Pani świadkiem mało prawdopodobne), przesyłać paczki zywnościowe, pisać listy(do paczek i listów są oddzielne tematy w tym dziale).
Może też Pani ustanowić chłopakowi obrońcę z wyboru(za niego trzeba płacić)-art.83 kpk.

:( teraz nic nie moge.... wiec mam nadzieje ze po tej sprawie go wypuszcza i ze sie okaze ze nie znajda mu zarzutow zadnych ... a co bedzie jesli jednak dostanie wyrok? :( znowu bedzie to czekanie. myslenie czy moze jeszcze moge cos zrobic . :(

W ogóle o jaki czyn jest oskarżony chłopak? Jaki artykuł?

nie wiem jaki artykol;/ nie jest oskarzony tzn nie ma zadnych dowodow ze on bral w tym udzial nawet tylko jedna osoba z oskarzonych podala go za wspolnika w kradziezy dwoch samochodow oraz zadanie okupu za te samochody... prawdopodobnie gbydy cokolwiek powiedzial to nie zatrzymaliby go bo druga osoba ktora wlasnie go podala zostala wypuszczona na wolnosc az do rozprawy.. dodam jeszcze ze moj chlopak nie byl karany.

No ma postawione zarzuty, o to mi chodziło.
Niech pisze to zażalenie i niech je napisze dobrze. Na pewno w areszcie może od współosadzonych uzyskać szereg cennych informacji, jak takie zażalenie napisać.

uuu - kradziejstwo samochodów ...+ wykupka.... - cienko to widzę.....tym bardzież ,że są to przestępstwa teraz na TOPIE.....

no to pewnie ten drugi przyznał się do wszystkiego , wydał wspolnika i go wypuscili na dozor , bo nie ma juz obaw matactwa z jego strony ...

"Na pewno w areszcie może od współosadzonych uzyskać szereg cennych informacji, jak takie zażalenie napisać." - no no ...... :brawo:

Powrót