Typy dłużników, sposoby ich postępowania.

• Autor wątku Autor wątku Margharita2206
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Margharita2206

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

jestem studentką zarządzania i szukam informacji na temat podany w tytule: "Typy dłużników, sposoby ich postępowania". Nie mogę znaleźć informacji na ten temat, więc proszę o pomoc w tej sprawie.:confused: Pracę muszę zrobić na 7 grudnia:(.

Pozdrawiam

Jak nie ma czegoś w internecie, to wiadomo... Nie wiedziałem, że taka klasyfikacja występuje. Może jeśli chodzi o psychologię. Bo w prawie to chyba najistotniejszy jest podział na wypłacalnych/niewypłacalnych.

Margharita2206 napisał:
"Typy dłużników, sposoby ich postępowania"
Wow! Prawdę mówiąc pracuje w "branży" od ładnych kilku lat i z baaardzo wieloma dłużnikami miałam doczynienia, ale nie podjęłabym się napisania takiej pracy, a już na pewno nie w przeciągu dwóch tygodni. Nigdy również nie spotkałam się z żadnymi publikacjami na ten temat. Życzę powodzenia!

rany, to chyba praca badawcza pod doktorat

Z praktyki...mógłbym zacząć wymieniać katerogie które są moją własną radosną twórczością ale byłoby duuużo nieparlamentarnych słów ;)
Mam wrażenie że autorowi tak zadanej pracy chodziło o jakieś rejony typu dłużnik solidarny, dłużnik in solidum itp...a może tak dziwne pytanie miało na celu po prostu poruszenie tematyki dotyczącej zobowiązań.
Ciężko powiedzieć.

Dokładniej mogę powiedzieć, że pracę mam zrobić w formie prezentacji na 10-15 minut. Musze również podać przykłady. We wtorek mam z ową Dr zajęcie więc zapytam pod jakim kątem mam zrobić ta prezentację. Szczerze mówiąc nigdzie nie mogę znaleźć książek na ten temat.

Z tego co wiem to są jeszcze typy, a raczej rodzaje dłużników: wekslowy, rzeczowy, osobisty, alimentacyjny, bankowy i chyba niewypłacalny. Czy ktoś mógłby mi coś więcej o tych rodzajach napisać?:ooo:

To tak jakbyś dzieliła książki na kryminalne, papierowe i pożyczone.

No coś w tym stylu, nie wiem jak się do tego zabrać muszę mieć jakieś przykłady do tego ;(

Widziałam już to:), ale nie wiem czy to chodzi o taki podział. Nie jest on poparty wiedza książkową ani żadna ustawą.

Margharita2206 napisał:
Z tego co wiem to są jeszcze typy, a raczej rodzaje dłużników: wekslowy, rzeczowy, osobisty, alimentacyjny, bankowy i chyba niewypłacalny. Czy ktoś mógłby mi coś więcej o tych rodzajach napisać?:ooo:

po przeczytaniu tego narzucił mi się art. 1025 k.p.c., ale nie wiem czy ma tu związek. Bo chodzi tu o kolejność zaspokajania, ale znajdą się i alimenty, i zastaw, i pracownicze itd.

Powrót