tytuł windykacyjny od komornika -przedawniony dług

• Autor wątku Autor wątku Luizas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Luizas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Mam pewien problem, przebywamy obecnie w Irlandii(10 lat). Ojciec mojego męża z którym nie miał kontaktu zmarł w 2012 roku. Mąż był na pogrzebie i nie odrzucił spadku po prostu o tym nie pomyślał. Dzisiaj dostaliśmy list od komornika z decyzją sądu (rozprawa odbyła się w 2015)o spłatę długu. Prawdopodobnie wysyłali podobne listy wczesniej pod adres naszego mieszkania które wynajmujemy(nic o tym nie wiedzielismy). Ten przyszedł na adres męża mamy akurat kiedy przebywaliśmy w Polsce. Czy musimy spłacić ten dług? Czy można coś z tym zrobić? :(

Sama wiem niestety jeszcze niewiele. Ojciec męża na pewno nie spłacał tego długu za życia bo miał nakaz sądowy również. Zmarł 12.04.2012 w 2015 a konkretnie 12.08 odbyła się sprawa i sądownie dług przeszedł na mojego męża.

Jeżeli na czas wszczęcia postępowania i wydania nakazu zapłaty mąż przebywał za granicą i potraficie to udokumentować, to powinien zostać on uchylony. Idźcie z tym do prawnika najlepiej. Listów na pewno nikt nie odebrał?

Nie tylko ten ostatni, kompletnie nic o tym nie wiedzieliśmy, 10 lat mieszkamy w Irlandii.

digiton napisał:
Listów na pewno nikt nie odebrał?
Nie sądzę by do Irlandii coś sąd wysyłał, gdyż zapewne nie znał adresu. Gdyby nawet w Polsce ktoś odebrał, to nie ma to znaczenia dla sprawy.
Osobny temat to praktyczny brak możliwości wyezgekwowania tego jeśli mieszkacie w Irlandii (co najwyżej z majątku na terenie Polski)

niestety ale w Polsce mam mieszkanie i konto. Męża ojciec zmarł w 2012 czy ktoś się orientuje po jakim czasie długi się przedawniają. Ojciec zaciągną kilka kredytów my teraz wiemy o dwóch ale lubił grać na giełdzie więc kto wie ile tego
może być. Teraz żyjemy w strachu czy ktoś się jeszcze upomni. :-(

mąż ma miezkanie po babci :-(a konto jest wspólne

Powrót