Tytuł wykonawczy a ponowny nakaz zapłaty.

• Autor wątku Autor wątku Rudeboyz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rudeboyz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W 2013 r, otrzymałem z E-sądu w Lublinie nakaz zapłaty,stroną powodową była jedna z firm windykacyjnych. wierzytelność już wówczas była przedawniona, jednak przegapiłem termin i wyrok się uprawomocnił.
W 2014 r. Była egzekucja komornicza, egzekucja była bezskuteczna, i komornik umorzył sprawe.
Teraz otrzymałem ponowne wezwanie do zapłaty z Sądu Rejonowego w mojej miejscowości.
Ta sama wierzytelność, ten sam powód. Jednak w pozwie nie ma ani słowa, o tym że już istnieje tytuł wykonawczy.
Wygląda to tak jakby sprawa po raz pierwszy trafiła do sądu. Oczywiście podniosłem zarzut przedawnienia, i napisałem sprzeciw od nakazu zapłaty.
I teraz moje pytanie, czy powód może jeszcze kiedykolwiek w przyszłości wykorzystać ten tytuł wykonawczy?

Rudeboyz napisał:
I teraz moje pytanie, czy powód może jeszcze kiedykolwiek w przyszłości wykorzystać ten tytuł wykonawczy?
ten pierwszy tytuł wykonawczy może wykorzystać przeciwko tobie,

Mały bład firma windykacyjna w międzyczasie zmieniła nazwę,i adres.
Więc tytuł wykonawczy jest na firmę ABCD z Krakowa,a obecny nakaz zapłaty wystąpiła firma XYZV z Łodzi. W nakazie jest podane tylko że firma XYZV to dawma firma ABCD,i wpisy do KRS.
Czy to cokolwiek zmienia.?
Przepraszam że tych informacji nie podałem wcześniej.

no to można powiedzieć, że chyba pozbyłeś się długu - zaznaczam słowo "chyba"

Chyba, że po jakimś czasie jakaś Martyna (bo to chyba ten przedział wiekowy pracuje w windykacji?), wyciągnie z archiwum kartonik z tytułami wykonawczymi. I rzucą to na rynek.

Nie sądzę - myślę, że wrzucili sobie to w jakieś koszty i próbowali od nowa coś ugrać. uzupełnij sprzeciw o te informacje, że to postępowanie się już toczyło. Może Sąd już wyznaczył posiedzenie, a oni nie zdążą skutecznie go cofnąć przed rozpoczęciem posiedzeń (co jest mało prawdopodobne). W takich sytuacjach najlepiej brać fachowego pełnomocnika do napisania sprzeciwu albo nawet tylko do jego podpisania (żeby zasądzone zostały koszty - wtedy FW "zapominają" o dłużniku).

Powrót