Tytuł wykonawczy a sprawa w sądzie

• Autor wątku Autor wątku marek3106
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek3106

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Mam pytanie. Moja była złożyła wniosek w sądzie o wydanie tytułu wykonawczego zamiast utraconego. Dlaczego nie dostała od razu tylko będzie sprawa w sądzie? Ktoś miał taką sytuację?

Ja i czekalam ok 10 miesiecy.Moj Tytul zaginal w ZUS-ie (dawniejsze FA).Musialam podpierac sie dowodami,ze byli w jego posiadaniu i mi nie wydali.Byly 2 sprawy i w koncu otrzymalam drugi w miejsce zaginionego.

Dzięki za odpowiedź. Ja mam wezwanie na sprawę. W jakim celu moge być przesłuchiwany? Co prawda płacone przezemnie alimenty nie sa w pełnej wysokości, ale nigdy nie miałem informacji o wydaniu takiego tytułu. Ani o egzekucji tymbardziej. Czy w przypadku gdy zaległośc jest przedawniona, też go otrzyma i w jakim celu może być Jej potrzebny? ( jeżeli obejmuje okre wczesniejszy niż 3 lata wstecz) Jak wspomniałem nie było egzekucji. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

marek3106 napisał:
Dlaczego nie dostała od razu tylko będzie sprawa w sądzie?
Taka jest procedura. Treść przepisu :
Przepis prawny:
Art. 794. Ponowne wydanie tytułu wykonawczego zamiast utraconego może nastąpić jedynie na mocy postanowienia sądu wydanego po przeprowadzeniu rozprawy. Na ponownie wydanym tytule wykonawczym czyni się wzmiankę o wydaniu go zamiast tytułu pierwotnego. W postępowaniu tym sąd ogranicza badanie do faktu utraty tytułu wykonawczego.

Natomiast zarzut przedawnienia można podnieść w powództwie przeciwegzekucyjnym.

A takim razie czemu ja mam wezwanie w jakim celu będę zeznawał. Czy jakby chciała uzyskać nowy tytuł wykonawczy to też będzie rozprawa? No i czy będę miał jakąś informację na ten temat? Dodatkowo mam pytanie dotyczęca egzekucji. Czy jak komornik zajmie częśc wynagrodzenia to zajmuje też ruchomości i nieruchomości? czy ogranicza się do wynagrodzenia, bo jest najprostsze?

Z ktorego roku byl to tytul i czy alimenty byly kiedykolwiek wyplacane przez ZUS/FA?W poprzednich latach nie zawsze Tytul mial byc skladany u komornika,ale w ZUS-ie.Tam one "ginely".W mom wypadku,adwokat poradzill mi o wniesienie nowej sprawy o alimenty,ale ja musialabym splacic alimenty wyplacone za mego ex za poprzednie lata(10 miesiecy).Jak Pan odpisze na pytania,bede mogla to szerzej wyjasnic(choc uwazam to za paradoks).

Dzięki. Właśnie o to chodzi, że ja nie mam wiedzy, żeby jakikolwiek tytuł był. Zawsze płaciłem. Co prawda jak wspomniałem od jakiegoś czasu w niepełnej wysokości, ale płacę. Nigdy nie były alimenty wypłacane przez FA. Nie otrzymywałem,żednych pism tego dotyczących. Było zawarte porozumienie w sądzie, bez wyroku, jeszcze przed rozwodem. A może wcale takiego tytułu nie było? Czy jest to możliwe...

Mogło nie być. Ugodzie powinna nadać klauzulę, można to sprawdzić w sądzie znając sygnaturę akt sprawy ugodowej.

Dokładnie. Z tego co się dowiedziałem, można otrzymać klauzulę wykonalności i z tym jeżeli są długi idzie się do komornika. I jest wazny cały czas. A taki tytuł to obejmuje jakiś okres, czy też nie ma to znaczenia.

Az do zniesienia obowiazku alimentacyjnego sadownie.

marek3106 napisał:
czemu ja mam wezwanie

Czy jakby chciała uzyskać nowy tytuł wykonawczy to też będzie rozprawa? No i czy będę miał jakąś informację na ten temat?

Czy jak komornik zajmie częśc wynagrodzenia to zajmuje też ruchomości i nieruchomości? czy ogranicza się do wynagrodzenia, bo jest najprostsze?
Ad 1. Bo taka jest procedura.
Ad 2. Tak. Każde wydanie tytułu wykonawczego zamiast utraconego może nastąpić jedynie po przeprowadzeniu rozprawy.
Ad. 3. Proszę się zapoznać z tym przepisem :
Przepis prawny:
Art. 803. Tytuł wykonawczy stanowi podstawę do prowadzenia egzekucji o całe objęte nim roszczenie i ze wszystkich części majątku dłużnika, chyba że z treści tytułu wynika co innego.

W praktyce przeważnie dochodzi do egzekucji z wynagrodzenia.

Powrót