Tytuł wykonawczy - mandat - przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku Prawo6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Prawo6 napisał:
Do US nie wpłynęło żadne pismo od nas w sprawie zapytania co się dzieje z danym TW. Czyli takie pismo może zostać od nas jako "wierzyciel" wysłane?
mam rozumieć, że należy wysłać odpowiednie pismo do US na jakim etapie znajduje się dany TW? - czy tak?
Jeżeli jesteście wierzycielem, to tak.

Owszem chodzi o ten sam mandat karny. Czy w takim przypadku tytuł się aktualizuje?
Co rozumiesz przez aktualizację? Zmieniły się jakieś dane na TW?

Niektóre US odsyłają po roku czy dwóch odpowiednie pismo, że dłużnik jest niewypłacalny i egzekucja zostaje umorzona. Dodają również informacje co US robił aby należność ściągnąć. Niestety zdarzają się takie US, które nie odzywają się w sprawie danego TW dwa lata lub dłużej.
Jeżeli umarzają postępowanie, to wydają postanowienie o umorzeniu. Jeżeli nie umarzają, to postępowanie trwa dalej i organ egzekucyjny nie będzie nic do was pisał.
Stąd moje pytanie co zrobić jeżeli TW ma już dwa lata a za rok mandat się przedawni i ściągnięcie należności stanie się bezprawne i bezpodstawne?
Jeżeli należność objęta TW ulegnie przedawnieniu, wierzyciel zawiadamia organ egzekucyjny o przedawnieniu należności i konieczności umorzenia postępowania z art. 59 §1 pkt 2.

"Co rozumiesz przez aktualizację? Zmieniły się jakieś dane na TW?" - nic się nie zmieniło już rozumiem, aktualizacja następuje w przypadku gdy zmieniają się dane lub kwota należności.

Kurde dziękuję za te wszystkie cenne informacje!

Jeszcze jedna rzecz czy jest jakaś możliwość ściągnięcia należności za mandat po upływie 3 lat czy art. 45 KW zamyka całkowicie temat:

"§ 3.Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata."

... i ten zapis wszystko wyjaśnia? Żaden TW nie wydłuża okresu na ściągnięcie należności za mandat czy tak? 3 lata i koniec mandat staje się przedawniony i zostaje umorzony.

Według mnie sprawa jest jasna 3 lata i po wszystkim. Czy dobrze myślę? Pani od podatków powiedziała mi, że umorzenie przez podanie informacji do US o zaprzestaniu egzekucji (po 3 latach) jest błędem ponieważ później, nie będzie można ponowić TW i dalej "ścigać" dłużnika.

Przecież takie podejście wydaje się nie mieć pokrycia z rzeczywistością, ponieważ w takim przypadku za nie opłacony mandat karny można by "nękać" każdego do końca życia...

Prawo6 napisał:
Jeszcze jedna rzecz czy jest jakaś możliwość ściągnięcia należności za mandat po upływie 3 lat
Zgodnie z prawem? Nie.

Żaden TW nie wydłuża okresu na ściągnięcie należności za mandat czy tak? 3 lata i koniec mandat staje się przedawniony i zostaje umorzony.
Mniej więcej, tak.

Pani od podatków powiedziała mi, że umorzenie przez podanie informacji do US o zaprzestaniu egzekucji (po 3 latach) jest błędem ponieważ później, nie będzie można ponowić TW i dalej "ścigać" dłużnika.
Facet, przecież to jest naprawdę proste. Jeżeli nikt w tym urzędzie nie umie tego wytłumaczyć to lepiej zmień zakład pracy. Pani od podatków możesz w moim imieniu przekazać wyrazy pogardy.

Przecież takie podejście wydaje się nie mieć pokrycia z rzeczywistością, ponieważ w takim przypadku za nie opłacony mandat karny można by "nękać" każdego do końca życia...
To nie jest kwestia podejścia tylko prawa, a w tym akurat miejscu wykładnia gramatyczna jest zupełnie wystarczająca - przepis jest jasny. Pozostaje tylko wybrać czy robicie zgodnie z nim czy nie.

No właśnie. Czyli ja osobiście robię wszystko zgodnie z prawem oraz moim sumieniem. Nie mam sobie nic do zarzucenia.

Faktycznie Pani wprowadza mnie w błąd, dobrze, że nadal robię swoje tak jak robiłem to dotychczas.

Dziękuję jeszcze raz, wiszę Ci dużą flachę ;)

Pozdrawiam

Powrót