J
jaca1218
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Czy pracodawca ma prawo dawać do podpisania "cyrograf" (UMOWA W CELU PODNIESIENIA KWALIFIKACJI W FORMACH POZASZKOLNYCH) po szkoleniu. Zwykle na czas 3 lat przy zwolnieniu się żąda zwrotu kosztów szkoleń. Są to kursy np. serwisowania specjalistycznych maszyn, poznania języka programowania, sterowania itp.
Nadmienię, że cyrografy są wręczane np. przyjedzie firma i w ramach serwisu udzieli szkolenie i już "cyrograf" podpisuje pracownik. Jest metoda na zwalniających się.
Metodą jest obłożenie pracownika takimi szkoleniami co powoduje że pracownik boi się zmienić pracę, a pracodawca nie dba o wynagrodzenie.
Tego typu "cyrografy" traktuję jak pożyczkę na przymus.
Nadmienię że wspierają się Dz.U. Nr 103, poz 472 oraz art 17 i 103 K.P.
przejrzałem i nic nie znalazłem co by nakazywało lub dawało możliwość do tego typu praktyk do szkoleń na potrzeby pracodawcy, owszem są wzmianki na temat nauki pozaszkolnej w szkołach podst. średnich, uczelniach wyższych,
I kolejne pytanie czy mam prawo odmówić podpisania takiej umowy, TU Uwaga nie odmawiam szkolenia, a jedynie tej umowy.
Bardzo proszę o wyjaśnienie czy paragraf 9.2 Dz.U. Nr 103, poz 472
mówi, że pracodawca może (ma prawo) zawierać tego typu umowy i jest to zgodne z prawem?, czy takie umowy dotyczą kształcenia np. studiów podyplomowych ??.
Bardzo proszę o wyjaśnienie, jeśli są jakieś wątpliwości to proszę o pytania.
Nadmienię, że cyrografy są wręczane np. przyjedzie firma i w ramach serwisu udzieli szkolenie i już "cyrograf" podpisuje pracownik. Jest metoda na zwalniających się.
Metodą jest obłożenie pracownika takimi szkoleniami co powoduje że pracownik boi się zmienić pracę, a pracodawca nie dba o wynagrodzenie.
Tego typu "cyrografy" traktuję jak pożyczkę na przymus.
Nadmienię że wspierają się Dz.U. Nr 103, poz 472 oraz art 17 i 103 K.P.
przejrzałem i nic nie znalazłem co by nakazywało lub dawało możliwość do tego typu praktyk do szkoleń na potrzeby pracodawcy, owszem są wzmianki na temat nauki pozaszkolnej w szkołach podst. średnich, uczelniach wyższych,
I kolejne pytanie czy mam prawo odmówić podpisania takiej umowy, TU Uwaga nie odmawiam szkolenia, a jedynie tej umowy.
Bardzo proszę o wyjaśnienie czy paragraf 9.2 Dz.U. Nr 103, poz 472
mówi, że pracodawca może (ma prawo) zawierać tego typu umowy i jest to zgodne z prawem?, czy takie umowy dotyczą kształcenia np. studiów podyplomowych ??.
Bardzo proszę o wyjaśnienie, jeśli są jakieś wątpliwości to proszę o pytania.