tzw. ulga mieszkaniowa dla II grupy spadkowej

• Autor wątku Autor wątku aurea_mediocritas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aurea_mediocritas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie!
Mam pilną prośbę - i bardzo proszę o pomoc.

Sprawa dotyczy ulgi mieszkaniowej w podatku od spadków i darowizn (art 16ustawy). Chodzi o dziedziczenie w spadku po ciotce częsci domu. Ciotka nie zostawiła testamentu, była bezdzietną panną. Częsć domu po niej bedzie dziedziczył - na mocy ustawy - siostrzeniec (druga połowa domu nie była
ciotki).
Siostrzeniec - nie posiada żadnej nieruchomosci na własność, częsc domu po ciotce ma powierzchnie ponizej 110 m2, siostrzeniec bedzie tam mieszkał do końca życia (mieszkał i tak od od 30 lat z ciotką).
Wiadomo, ze ciotka to II grupa spadkowa.
Czy według was - w tym przypadku przysługuje tzw. ulga mieszkaniowa tzn. częsc domu należącą do ciotki siostrzeniec moze przejać w spadku BEZ PODATKU?
Czy ulga mieskzaniowa przysługuje w tym przypadku? - zważywszy że będzie to dziedziczenie ustawowe , a nie na mocy testamentu ( innymi słowy : czy
brak testamentu ciotki - wskazujący na siostrzeńca jako spadkobiercę nieruchomości - nie powoduje, ze siostrzeniec nie bedzie mógł skorzystac z ulgi mieskzaniowej i bedzie zmuszony płacić podatek
??).

:wow:

Czyli - mam rozumieć,że siostrzeńcowi PRZYSŁUGUJE ulga mieszkaniowa ?

Mimo, że nie ma testamentu - a własność do lokalu nabędzie dopiero po rozprawie stwierdzającej nabycie praw do spadku zgodnie z ustawą.?

[cytat="aurea_mediocritas"]Czyli - mam rozumieć,że siostrzeńcowi PRZYSŁUGUJE ulga mieszkaniowa ?
[/cytat]
Tak, zakładając, że spełnia warunki.
Mowa jest o dziedziczeniu wg ustawy i testamenu.

Powrót