U.Celny zweryfikował po kilku latach moje zgloszenie celne

• Autor wątku Autor wątku bumerang7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bumerang7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam wszystkim aktywnych tego forum,
Chciałbym przedstawic bulwersujacy mnie problem(mój),otoz,
w 2005 roku sprowadzilem kilkanascie aut ze Szwajcarii,od ktorych wartosci na umowie kupna-sprzedazy zaplacilem w U.Celnym 65%akcyzy,10%cła,22%vatu,wszystko było ok.Jakis czas temu dostałem pisma z U.C. z ktorych wynika ze sumy na umowach kupna sprzedazy sa za niskie,i U.C. domaga sie zaplacenia vatu i akcyzy od wartosci przez niego podanej,niewiem z czego wyliczonej,plus odsetki od roku 05 do teraz srednio ok 8tys za auto musze doplacic,w głowie mi sie to niemiesci,nieznam sie na prawie ale to jest chyba jakas paranoja,niestac mnie teraz zaplacic 45tys.zl,bezprawnie tego niezrobili raczej,pewnie istnieje takie prawo(bezprawie)moje pyt teraz jest nastepujace czy za niezaplacenie tych dopłat mozna dostac wyrok pozbawienia wolnosci,bo niestac mnie na zaplacenie tego,obawiam sie teraz najgorszego,bo raczej umorzyc sie tego nieda,niwiem jak to bedzie odsetki beda rosly komornik pukal do dzwi,jestem mlodym czlowiekiem bezrobotnym,samochodami handlowalem za pozyczone pieniadze,guzik zarobilem,a teraz taki problem,moze ma ktorys z was jakis pomysl.dzieki

Witam
Faktycznie prawo takie przysługuje UC w okresie 5 lat od importu. Jednak wszystko zależy od przebiegu postępowania. Sądzę, że najpierw były wezwania do wypowiedzenia się w sprawie. Wartość też może być zakwestionowana, ale na jakiejś podstawie. Wartość celna to w rozumieniu Kodeksu Celnego - wartość transakcyjna a więc wartość wynikająca z umowy kupna/sprzedaży. Jeżeli w wyniku zgłoszenia celnego i na podstawie rewizji celnej (oględzin) nie kwestionowano wartości, to musiały zajść jakieś okoliczności, które muszą być podane w uzasadnieniu. Niestety bez znajomości treści wezwań i decyzji UC, nie mogę więcej powiedzieć.

Powrót