ubez.zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku Iza92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iza92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Moja sprawa jest taka... 2 miesiące temu ukończyłam 18 lat, nadal chodze do szkoły tj. liceum, moi rodzice sa za granica i tym samym nie mam ubepieczenia. Rodzice sa ubezpieczeni ale tam a ja temu nie podlegam bo nie złozyli wniosku. Gdzie w takim razie moge sie ubezpieczyc w Polsce i jak? Chce to zrobic jak najszybciej bo ostatnio w ossrodku zdrowia w mojej miejscowosci byla kontrol i jest napisane ze nie jestem ubezpieczona, wiec jesli bede na cokolwwiek chorowała nie moge isc do siebie do lekarza.

mam pytanko zlamalem nadgarstek lewej reki przed swoim domem jestem na zasilku dla bezrobotnych czy nalezy mi sie odszkodowanie?bialas7@o2.pl

bialas7 napisał:
mam pytanko zlamalem nadgarstek lewej reki przed swoim domem jestem na zasilku dla bezrobotnych czy nalezy mi sie odszkodowanie?bialas7@o2.pl
Nie, chyba że masz wykupione jakieś ubezpieczenie, lub będziesz w stanie udowodnić właścicielowi chodnika, że to z winy chodnika złamałeś rękę.

Iza92 napisał:
Witam! Moja sprawa jest taka... 2 miesiące temu ukończyłam 18 lat, nadal chodze do szkoły tj. liceum, moi rodzice sa za granica i tym samym nie mam ubepieczenia. Rodzice sa ubezpieczeni ale tam a ja temu nie podlegam bo nie złozyli wniosku. Gdzie w takim razie moge sie ubezpieczyc w Polsce i jak? Chce to zrobic jak najszybciej bo ostatnio w ossrodku zdrowia w mojej miejscowosci byla kontrol i jest napisane ze nie jestem ubezpieczona, wiec jesli bede na cokolwwiek chorowała nie moge isc do siebie do lekarza.

Taniej, szybciej i skuteczniej będzie pójść prywatnie.

A w razie wypadku? Płacenie za całe leczenie nie wyjdzie taniej.

1. A to nie szkoła ubezpiecza ?
2. Nawet jeśli nie, to oprócz prywatnego leczenia masz jeszcze opcję w postaci dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego dającego Ci dostęp do usług publicznej służby zdrowia. Trzeba zawrzeć umowę z NFZem.
W obu kwestiach najlepiej spytaj u źródła - tzn. skontaktuj się z NFZem.

No wlaśnie z tą szkoła to tak do końca nie jest że ona ubezpiecza. Ok, to pójdę i się dowiem w NFZ. Dziękuję :)

Powrót