Ubezpieczalnia a dane osobowe

• Autor wątku Autor wątku ukasz112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ukasz112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Cześć,

Byłem uczestnikiem kolizji [tak zakwalifikowała to policja] w której zostałem uznany za osobę poszkodowaną a sprawce przyznał się do winy i przyjął mandat.

W zeszłym tygodniu zgłosiłem szkodę majątkową [uszkodzony rower]. Do mieszkania przyjechał rzeczoznawca na wycenę uszkodoznego roweru. Powiedziałem mu jaki był przebieg zdarzenia i powiedziałem, że szkodę osobową zgłoszę jak już w pełni zakończy się leczenie.

Po kilku dniach sprawdzam pocztę i okazuje się, że ktoś zgłosił szkodę osobową w moim imieniu. Wykonałem telefon do ubezpieczalni i okazało sie, ze zgłosił to ten rzeczoznawca który u mnie był.

Czy takie postępowanie ubezpieczalni było zgodne z prawem? Z tego co kojarzę to dane dotyczące zdrowia są tak zwanymi 'danymi wrażliwymi' i ich przetwarzanie musi być wyrażone pisemną zgodą.

Pozdrawiam

No własnie nic nie jest napisane. Pewnie założył szkodę, opisał co tam zobaczył z tym, że do mnie dotarła tylko informacja o założeniu szkody bez żadnych szczegółów.
Jedynie to, że sprawa dotyczy szkody osobowej i przedmiotem szkody są 'obrażenia ciała'

Ostatnia edycja:
To jakie dane wrazliwe ujawnil na Twoj temat ?

Fakt, że doznałem obrażeń ciała nie jest informacją wrażliwą?

Już pomiając to.. ale czy i dlaczego ktoś coś zgłasza w moim imieniu? Równie dobrze jak zobaczę, że mój znajomy złamał nogę to mogę w jego imieniu i bez jego wiedzy zgłosić szkodę osobową do ubezpieczalni. Dowie się dopiero gdy ubezpieczalnia nawiąże z nim kontakt, że została zgłoszona szkoda.

Równie dobrze mogłem nie mieć roszczeń do ubezpieczalni a koleś to zgłosił. No mi coś tutaj nie gra.

Czy mogę zażądać od ubezpieczalni jakieś kopii / potwierdzenia / informacji co zostało zgłoszone, przez kogo i co zostało tam napisane?

Pozwij rzeczoznawce za to ze powiedzial swemu pracodawcy to co Ty mu powiedziales w zaufaniu...

Powrót