Ubezpieczenia na życie sponsorowane przez pracodawcę

• Autor wątku Autor wątku KurczakKFC
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KurczakKFC

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć,

Dostałem ostatnio informację że pracownicy firmy mają możliwość skorzystać z grupowego ubezpieczenia na życie oferowanego przez Generali, które obejmuje pakiet sponsorowany przez pracodawcę.

I teraz mam taką informację:
"Składka ta stanowi przychód pracownika i podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym oraz stanowi podstawę naliczania składki na ZUS".

Kompletnie tego nie rozumiem, czy to oznacza, że jeśli przystąpie do tego ubezpieczenia to będę ponosić jakieś miesięczne koszty? Jeśli tak to jak je obliczyć? Prosiłbym bardzo o łoptologiczne wytłumaczenie, bo słabo się orientuję w tych sprawach.

Tzn, że składka zwiększa twój przychód więc trzeba od tego zapłacić podatek. Ale przy tak niskich kwotach składek to będą nieodczuwalne grosze.

Ok rozumiem, czyli dołączenie do ubezpieczenia spowoduje że zapłacę większy podatek dochodowy.
Czyli dobrze rozumiem, że jeśli nie mam ukończone 26 lat i nie płacę obecnie PIT, to nic mnie to nie będzie kosztować?
Jestem w stanie jakoś dokładnie przeliczyć ile zwiększy się ten mój przychód oraz ile bym płacił gdybym miał 26lat+? Nigdzie nie znalazłem konkretnych liczb.

Jeżeli chcesz konretne liczby to musisz ustalić ile wynosi składka, którą będzie sponsorował pracodawca.
Przy wysokości typowych składek na ubezpieczenie grupowe podatek zwiększy się o jakieś maksymalnie kilkanaście złotych. Nie podejrzewam pracodawcy o wybór opcji z najwyższymu składkami powyżej 100 zł / mc

Powrót