ubezpieczenia w niemczech

• Autor wątku Autor wątku kasandra29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasandra29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam

Bardzo proszę o pomoc co do ubezpieczenia w Niemczech,pracuję w Niemczech jako opiekunka,na gewerbe jestem zameldowana u ludzi u których obecnie pracuję i mieszkam.Ja na czas pracy tutaj wykupuję ubezpieczenia wypadkowe w Polsce,w Allianz.
Ale wkrotce ja zamierzam zostać w Niemczech na stałe i mam problem z ubezpieczeniem tutaj gdyż słyszałam że potrzebny jest mi tutaj druk z Polski
tz druk-E-104 ktory wydaje ZUS i NFZ ktory potwierdza ubezpieczenie w Polsce,problem w tym gdyż ja nie mam ubezpieczenia w Polsce bardzo dlugo nie płacilam składek jestem bez ubezpieczenia w Polsce więc co mam zrobć?
Nie ma ubezpieczenia to i nie dostanę żadnego druku,więc przez to nie mam prawa ubezpieczyć się w Niemczech?
Myślałam o prywatnym ubezpieczeniu ale są do pewnego wieku mam 64 lata
więc mogę należeć tylko do państwowej slużby zdrowia,ale wlaśnie rządaja jakiś drukow ktorych ja nie otrzymam w Polsce,
nie rozumię tego bo ja chcę sama za siebie płacić skladki na ubezpieczenie więc po co mam mieć jakieś druki?
Moja corka z Polski wkrotce do mnie dojedzie mamy zamiar wynajac mieszkanie pracować na gewerbie po prostu zyć na wlasny rachunek
nie mamy problemu z praca i z mieszkaniem,problem tkwi wlaśnie z ubezpieczeniem
corka tez nie ma ubezpieczenia żadnego w Polsce ale jest młoda ma 30 lat i pewnie w Niemczech będzie mogła ubezpieczyć sie gdzieś prywatnie bez tych wszystkich druczków z Polski??????
Bardzo proszę o pomoc o jakąś podpowiedź co mamy zrobić,
w Polsce nie mamy pracy tu w Niemczech jest dla nas lepiej ale wielki problem z ubezpieczeniem
był ktoś w takiej sytuacji?
Gdzie nas ubezpieczą i kto? Przecież nic nie chcemy tylko ubezpieczenie za które będziemy placić z własnej kieszeni
proszę o jakieś dobre rady.........

Hallo,
dlaczego nie zglosila sie Pani w Allianz Deutschland?
przeciez w ostatnich 2ch latach byla Pani u nich ubezpieczona?

A co ma Allianz wypadkowy z Polski do ubezpieczenia chorobowego w Niemczech? Na pobyt w Niemczech jest potrzebne ubezpieczenie niemieckie chorobowe.

W Niemczech nie ma "panstwowej sluzby zdrowia". Sa kasy chorych, do ktorych sie nalezy na podstawie ustawowego obowiazku ze wzgledu na stosunek pracy najemnej. Mozna sie tez do nich zapisac na zasadzie tzw. dobrowolnego ubezpieczenia w ustawowej kasie chorych. Do tego na ogol z reguly na kontekst przepisow niemieckich wymaga sie zaswiadczenia, ze dana osoba byla przedtem ubezpieczenona ustawowo lub dobrowolnie w ustawowej kasie chorych. Skoro ma Pani 64 lata, to chyba przysluguje Pani jakas emerytura w Polsce? W takim przypadku mozna niejako "zabrac ze soba" zusowskie prawo do ubezpieczenia (druk transferujacy S1 o ile pamietam) i zapisac sie na podstawie tego druku do niemieckiej kasy chorych. Ale z gory uprzedzam, ze obowiazek ubezpieczenia chorobowego dla wszystkich osob na pobycie stalym w Niemczech istniejejuz od dluzszego czasu i ewentualnie istnieje niebezpieczenstwo, ze trzeba bedzie wstecznie oplacic skladki .

Czy nie moze Pani zlikwidowac tej Gewerby, wrocic niby do Polski, pobrac tam emeryture i ten druk zusowski o ubezpieczeniu jako emeryt, nastepnie przyjechac z powrotem do Niemiec, zapisac sie tutaj jako emerytka to ustawowej kasy chory, potem na nowo zalozyc Gewerbe i zglosic to do niemieckiej kasy chorych? Wtedy powinna byc mozliwosc pozostania w niej jako czlonek tzw. dobrowolny.

Innym rozwiazaniem mogla by byc tzw. taryfa podstawowa (Basistarif) w prywatnej kasie chorych. Ale to bedzie dosyc droga historia.

Corka rzeczywiscie dostanie w swoim wieku raczej bez problemow ubezpieczenie prywatne, ale mocno radze, by zrobila to od samego poczatku zarejestrowania dzialalnosci (Gewerbe) a nie dopiero po kilku/kilkunastu miesiacach, bo wtedy bedzie miala ten sam problem z niebezpieczenstwem wstecznego placenia skladek.

Ostatnia edycja:
Powrót