Ubezpieczenia w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku sebastian1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebastian1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie wszystkich przebywam w Niemczech od okolo 2latek od roku jestem ubezpieczony w Allianz lecz niestety ubezpieczyciel sie nie sprawdza dokladnie osoba ktora mnie ubezpieczala np po roku dowiedzialem sie ze umowe ktora podpisalem w jezyku Niemieckim jest niestety na 2lata obowiazkowa a przy zawieraniu umowy powiedziano mi ze bedzie mozliwosc wczesniejszego zerwania umowy no niestety zostalem oklamany i druga rzecz ze co roku beda podnosili mi skladki a dodam ze mam 24 lata i musze juz placic 182euro.Ale znalazlem osobe ktora bezinteresownie pomogla mi porada w sprawie ubezpieczenia i nie tylko wiec jezeli ktos szuka ubezpieczenia i osoby kompetentnej polecal bym Pana Wojciecha zajmujacego sie ubezpieczeniami w firmie HanseMerkur
Dodam jeszcze ze w Allianz place za 100% ubezpieczenia 182 euro a w HanzieMerkur to samo ubezpieczenie bedzie kosztowalo 133 euro.Wiec chyba jest roznica pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
No tak napisalem post a zapomnialem podac numer kontaktowy:brawo: Pozdrawiam seba.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mam pytanie-a dostales moze polisen?Jezeli nie masz tego-mozesz zrezygnowac wczesniej.Ponadto z tego co wiem-mozesz tez teraz zrezygnowac z ich uslug-tylko nie dostaniesz zwrotu pieniedzy.
Na twoim miejscu przeszlabym sie do HanzieMerkur i dowiedziala sie dokladnie-oni beda chcieli zdobyc klijenta i poprowadza cie dokladnie-doradza ci co masz zrobic.

Wiem to przeciez ich praca a gdzies trzeba sie ubezpieczyc tylko nie wszyscy ubezpieczyciele posiada duzo informacji albo poprostu czego nie powiedza itp.Jesli chodzi o polise to mialem ale smieszne bo osoba ktora mnie ubezpieczala pomylila sie z numerami konta i krankenversiecherung sciagali mi normalnie jak i unfall a lebensvers komus innemu przez 6mies a skonczylo sie tak ze wkoncu osoba ktora zauwarzyla ze ma coraz mniej kasy powiadomila Allianz smieszne bo kazali mi odrazu zaplacic skladki za 6mies!!!ale wszystko dobrze sie skonczylo bo sami zerwali ze mna umowe na polise na zycie.Sprawdzilem HanseMerkur firma tez jest solidna bede mniej placil a korzysci takie same :lol: i osoba z ktora rozmawialem tez jest poinformowana co i jak pozdro.

sebastian1984 napisał:
Witam serdecznie wszystkich przebywam w Niemczech od okolo 2latek od roku jestem ubezpieczony w Allianz lecz niestety ubezpieczyciel sie nie sprawdza dokladnie osoba ktora mnie ubezpieczala np po roku dowiedzialem sie ze umowe ktora podpisalem w jezyku Niemieckim jest niestety na 2lata obowiazkowa a przy zawieraniu umowy powiedziano mi ze bedzie mozliwosc wczesniejszego zerwania umowy no niestety zostalem oklamany i druga rzecz ze co roku beda podnosili mi skladki a dodam ze mam 24 lata i musze juz placic 182euro.Ale znalazlem osobe ktora bezinteresownie pomogla mi porada w sprawie ubezpieczenia i nie tylko wiec jezeli ktos szuka ubezpieczenia i osoby kompetentnej polecal bym Pana Wojciecha zajmujacego sie ubezpieczeniami w firmie HanseMerkur
Dodam jeszcze ze w Allianz place za 100% ubezpieczenia 182 euro a w HanzieMerkur to samo ubezpieczenie bedzie kosztowalo 133 euro.Wiec chyba jest roznica pozdrawiam.
od 1.1.09 wyszedl nowy przepis,kazda umowe mozesz zerwac po 3 latach ale musisz to zrobic z 3 miesiecznym wypowiedzeniem od daty podpisania umowy

Witam mam pytanie dotyczące ubezpieczenia zdrowotnego a Mini Job ... jestem w Niemczech (Bad Vilbel k Frankfurtu am Main) od trzech lat i pracuje jako opiekun do dzieci na zasadach Mini Job. Ostatnio chciałem zmienić prace na Mini Job w supermarkecie i okazało się, że nie jestem ubezpieczony odpowiednio ponieważ mam prywatne ubezpieczenie w Allianz podpisane w PL (polisa ubezpieczenia w podrozy zagranicznej).
Dzwoniąc do centrali Mini Job i Krankenkase dowiedziałem się, że nie powinno to (ubezpieczenie w PL) przeszkadzać pracodawcy a jeżeli już to mogę tylko ubezpieczyć się dobrowolnie i płacić składkę samemu (ok 135 E miesięcznie). Pytanie brzmi czy nie mam szans na ubezpieczenie się tutaj bez opłacania samemu składek (np jako poszukujący prace, bo na bezrobotnego wiem, ze trzeba przepracować rok już ze wszystkimi świadczeniami soc. także ubezpieczeniem - czyli mini job odpada) Niemczech w październiku będę się starał już o normalne pozwolenie na prace i wtedy będę szukał normalnej pracy wiec chyba będę potrzebował Krankenkase? :o

tak. przy normalnym etacie jest wymagane ubezpieczenie w KK, wybor jest dowolny.. dosyc duzy ;)

no tak ale czy to oznacza, ze bede musial sam placic skladki do momentu znalezienia normalnej pracy?

nie, skladki ubezpieczenia bedzie odprowadzal pracodawca, o ich wysokosc bedzie pomniejszana wyplata, musi tylko wiedziec na ktora K-K zdecyduje sie pan.
na chwile obecna mozna przyjac, ze wysokosc obciazen pensji brutto jest na poziomie ok.35%

Ok, rozumie, jak znajde prace to pracodawca placi mi skladki i wybieram sobie KK, place podatki itd. To jest mi jasne tylko co dzieje sie teraz kiedy mam mini job i pracodawca (rodzina dziecka, którym sie opiekuje) nie musi tego robic (i nie chce) ... tutaj jest pies pogrzebany :-) Wkoncu jestem obiety obowiazkowym ubezpieczeniem poniewaz zarabiam 400 E miesiecznie (rocznie ponad 4000 E)...
Caly czas pytam nie o ubezpieczenie przy normalny etacie a przy mini job ... nikt mi nie jest wstanie udzielic odpowiedzi ...

Ostatnia edycja:
eh.. juz rozumiem o co pan pyta ;)
jesli otrzyma pan pozwoleni na prace i znajdzie pan prace na etat, to musi pan poinformowac pracodawce o wyborze K-K i reszte on zrobi za pana (odprowadzi podatki i wszystkie skladki)
nie ma obowiazku ubezpieczania sie z tytulu mini-job, moze pan sobie jedynie samodzielnie podwyzszyc i oplacac ubezpieczenie rentowe

a masz Arbeitserlaubnis? bo wtedy mozesz zlozyc wnioski na ALGII w jobcenter(Agentur für Arbeit) i skoro masz maly dochod to oplacaja ubezpieczenie zdrowotne panstwowe i rentenversicherun..(rentowe)

najlepiej pisac posty do tematu ktorego nie czytalo sie wczesniej :rolleyes: :cool:

byla w podobnej sytuacji jak Sebastian.Teraz zmieniam taktyke.Chrzanie na to ich prywatne ubezp.Co prawda kase trzeba bylo im splacic.Teraz mam pania ktora prowadzi mi wszystkie rachunki i pomaga w podobnych urzedowych sprawach.Zrezygnowalam z gewerby i przechodze pod mojego przyszlego meza.Bede jago pracownikiem a ubezpieczenie zalatwie panstwowe i o wiele tansze.Za prywatne placilam prawie 220euro miesiecznie.Tez nas ktos wywiodl w pole.Nasza ubezp to byl central MG czy cos takiego.Bo zmienili tez cos w nazwie le juz nie pamietam co.Teraz bede miec ubezp.panstwowe.Sproboj takiego rozwiazania.

Witam,
mam następujący problem jestem zameldowany w Niemczech od 2007 roku lecz do tej pory nie przebywałem tam na stałe raczej raz w roku na 2-3 tygodnie gdyż na co dzień od 2006 nieprzerwanie pracuje i studiuje w Polsce w związku z tym moje pytanie brzmi czy będę musiał zapłacić wstecz za ubezpieczenie w Niemczech jeśli chcę w czerwcu tego roku przeprowadzić się do Niemiec? czy wystarczy udowodnić, że pracowałem, żyłem, studiowałem, byłem ubezpieczony na co dzień w Polsce?

Powrót