ubezpieczenie a regulamin

• Autor wątku Autor wątku karol2903
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karol2903

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam , w tym roku zacząłem uczęszczać do liceum ogólnokształcącego , i od samego początku mam "kłopoty" , jako ,że ja nie płacę ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków (chodziarz wmawiano mi że jest obowiązkowe ,a nie jest ) Zostałem od razu poinformowany o tym , że nie mogę jeździć na wycieczki organizowane przez szkołę ponieważ w ich wewnętrznym regulaminie widnieje zapis "§ 40. Każdy uczestnik wyjazdu musi być ubezpieczony od następstw nieszczęśliwych
wypadków." i zastanawiam się czy ten zapis jest zgodny z prawem ?

Z góry dziękuje

pozdrawiam Karol

Abstrachując od zasadności takiego regulaminu - na czas wycieczki wykup sobie i pokaż w szkole ubezpieczenie NNW w PZU. Ubezpieczenie szkolne jest pewnie na 5-10 tys. zł, na taką sumę możesz się ubezpieczyć w PZU na kilka dni za 1zł i legitymować się posiadaniem ubezpieczenia na czas wycieczki.

A co do regulaminu - chętnie posłucham innych. Mojego syna (I klasa podst.) też straszyli, że nie będzie jeździł na wycieczki, ale na straszeniu się skończyło (nie musiałam nawet wykupywać na czas wyjazdów prywatnego ubezpieczenia).

A co do regulaminu - chętnie posłucham innych.
Tak jest w rozporządzeniu w sprawie warunków i sposobu organizowania przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki krajoznawstwa i turystyki.

sabat24 napisał:
Tak jest w rozporządzeniu w sprawie warunków i sposobu organizowania przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki krajoznawstwa i turystyki.
A w razie nieszczęśliwego wypadku kto ponosi odpowiedzialność właśnie szkoła, mają prawo wymagać ubezpieczenia.

Jeśli szkoła ponosi odpowiedzialność, to sama powinna się ubezpieczyć. Posiadanie prywatnego ubezpieczenia przez ucznia ani nie wyłącza, ani nie ogranicza odpowiedzialności szkoły.

Nie wyłącza, ale jeśli uczeń nie ma ubezpieczenia, to może nie pojechać na wycieczkę.

O tym już pisałam, za 1zł można na kilka dni wykupić dowolnie niskie ubezpieczenie, tylko w czym to chroni szkołę, tego nie wiem.

Powrót