Ubezpieczenie AC samochodu

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewe

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 900
Witam.
Będę zawierał ubezpieczenie AC na samochód. W przypadku szkody naprawa bezgotówkowa w ASO. Czy ubezpieczyciel może zakwestionować koszty i samochód nie zostanie naprawiony?

A co na ten temat warunki ubezpieczenia? Bo na logikę to oczywiste.

Póki co nie mam umowy tylko oferty ubezpieczycieli...:)

A czy ja o umowie pisałem czy o warunkach ubezpieczenia? Każdy ubezpieczyciel ma coś takiego - ogólnodostępne dla każdego.

Rewe napisał:
Witam.
Będę zawierał ubezpieczenie AC na samochód. W przypadku szkody naprawa bezgotówkowa w ASO. Czy ubezpieczyciel może zakwestionować koszty i samochód nie zostanie naprawiony?
Może - a czemu nie? Przecież to ubezpieczyciela wycenia szkodę i zakres prac - a nie ASO.
Naprawa bezgotówkowa to nie żaden automatyzm, że ZU zgadza się na wszystko co mu ASO podsunie.
Dodam więcej - może zostać zrealizowana naprawa bezgotówkowa, a Zakład Ubezpieczeń (ZU) nie uzna części zakresu prac a nawet całej naprawy to płacisz z swojej kieszeni bo to ty jesteś zlecającym naprawę w ASO, a nie ubezpieczyciel.
Bezgotówkowość oznacza tylko i wyłącznie to, że upoważniasz warsztat naprawczy do odbioru twojego odszkodowania w twoim imieniu. Tylko tyle. Normalnie ZU przelałby tobie - potem ty do ASO. A tak ZU przeleje bezpośrednio do ASO. Płaci za ciebie za to co zleciłeś warsztatowi.
Jeżeli ZU obetnie odszkodowanie - to nie obcina go ASO - tylko tobie i radź sobie sam.

Z doświadczenia to wygląda tak (nie wiem, czy w każdym ASO):
  1. Kontakt z salonem i wyznaczenie terminu na oględziny
  2. Oględziny i ustalenie co jest do zrobienia
  3. ASO tworzy wycenę i przesyła do ubezpieczyciela do zatwierdzenia
  4. W przypadku akceptacji - wykonywana jest naprawa
Jak rozumiem ewentualne zakwestionowanie kosztów przez ubezpieczyciela może odnosić się do zakresu naprawy, a nie do kosztów samych części, które są z góry ustalone. Czasami może zdarzyć się, że ASO przesadzi w drugą stronę, czyli zakres prac będzie ustalony na mniejszy niż powinien być wykonany - wtedy pozostaje kontrola przed lub po naprawie, czy wszystkie rzeczywiście zostało wykonany tak jak powinno i zakres prac był odpowiedni.

Powrót