Ubezpieczenie auta po sprzedaży

• Autor wątku Autor wątku weronikaliszka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

weronikaliszka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
W tamtym roku sprzedałam auto dokładnie 1.08.2024, tego samego dnia zgłosiłam do urzędu i do ubezpieczalni, że auto zostało sprzedane. W urzędzie zgłosiłam zbycie pojazdu - widzę na aplikacji mObywatel po wprowadzeniu danych samochodu wyświetla się informacja o zbyciu pojazdu, natomiast dalej widzę, że polisa OC jest aktualna, pomimo tego, że firma ubezpieczeniowa potwierdziła mi, że została zarejestrowana u nich sprzedaż i zmienili właściciela na polisie. Polisa OC była kupowana w tamtym roku 10.07.2024 a zaczęła obowiązywać od 12.07.2024. Czy mogę mieć pewność, że nie przyjdzie mi żadna kara za brak ubezpieczenia po tym 12.07.2025r?

Jeszcze jedno pytanie bo w 2023 roku było ubezpieczenie od innej firmy czy oni widzą, że mój pojazd ma innego właściciela i nie mam też wobec nich innych zobowiązań?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

weronikaliszka napisał:
Czy mogę mieć pewność, że nie przyjdzie mi żadna kara za brak ubezpieczenia po tym 12.07.2025r?
Obowiązek ubezpieczenia przeszedł na nabywcę pojazdu i to na tę osobę lub jej następców prawnych mogą być nakładane kary (właściwie opłaty) przez UFG.
weronikaliszka napisał:
Jeszcze jedno pytanie bo w 2023 roku było ubezpieczenie od innej firmy czy oni widzą, że mój pojazd ma innego właściciela i nie mam też wobec nich innych zobowiązań?
Jeżeli w tym okresie ubezpieczyciel zapewniał ochronę ubezpieczeniową a Pani terminowo zapłaciła składki w umówionej wysokości to zobowiązania wzajemne zostały wykonane i już innych z tej umowy nie będzie.

Powrót