ubezpieczenie auta w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku kyszy253
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kyszy253

Użytkownik
Odpowiedzi
40
witam. Zamierzam kupic i ubezpieczyc auto w De. W Polsce mam juz wszystkie zniszki. Jakie dokumenty musze miec aby przeszly mi zniszki i czy ubezpieczalnia w ktorej wczesniej bylem moze mi cos wydac aby mi uwzglednili?

musisz mieć zaświadczenia na drukach europejskich z wszystkich polskich ubezpieczalni. pamiętaj! pierwsze ubezpieczenie jest najważniejsze, jeżeli w pierwszej ubezpieczalni nie zalicza ci zniżek juz przy zmianie ubezpieczyciela tez ci.nie zalicza bo będą brali pod uwagę pierwsze niemieckie ubezpieczenie, niestety za niewiedzę się płaci i w de zaczynalam.od początku a mialm w pl tez komplet. omijaj szerokim lukiem nürnberg. axa zalicza zazwyczaj większość.

Ja w pierwszej ubezpieczalni nie miałam uznanych, w drugiej również nie, a w trzeciej zostały uznane bez problemu, wiec kiwidu bzdury piszesz.
Wiem, że napewno R+V nie uznaje, w VHV też nie uznali, a w Huk Coburg zostało wszystko uznane na podstawie zaswiadczenia z Polskiej ubezpieczalni. Warunek jest tylko taki, że w tym samym czasie nie można mieć w Polsce żadnego pojazdu ubezpieczonego.

nika44 nie pisze bzdur! Tylko z mojego doświadczenia....

Widzisz kiwidu, jednak bzdury, nie walczyłes o swoje. Mi aż dwie pierwsze ubezpieczalnie nie uznały polskich zniżek i przez 2 pierwsze lata szłam od początku. Ale znalazłam trzecią ubezpieczalnię, która uznała bez problemu, mimo, że dwie pierwsze tego nie zrobiły:)

a orientuje sie ktos czy jak kupie auto w salonie na raty to musze zaplacic tam jakis podatek dochodowy?

To nie Polska. Tu sie nie płaci tzw. podatku od wzbogacenia. Jedyny podatek jaki będziesz musiał zapłacić od jakiegokolwiek auta kupionego i zarejestrowanego w De, to podatek drogowy. Płaci sie go raz w roku, co roku, a jego wysokość jest zależna od rodzaju auta, pojemności silnika i emisji spalin.

Powrót