ubezpieczenie bezrobotnego w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku kamilakolo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilakolo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Mój tata jest zarejestrowany jako bezrobotny w Niemczech i pobiera tam zasiłek, wcześniej prowadził tam firmę jednoosobową, ale przestał opłacać ubezpieczenie. Teraz dostał jeden zasiłek, następnego już mu nie wypłacili ponieważ nie posiada ubezpieczenia. Proszę o odpowiedz, czy niemiecki urząd nie musi opłacać mu państwowego ubezpieczenia? i czy w Polsce jest możliwość ubezpieczenia, które będzie pokrywać koszty leczenia za granica? wiem, że w Polsce są ubezpieczenia turystyczne, ale to w przypadku, gdy wyjeżdża się w celach typowo turystycznych lub do pracy, a co z ubezpieczeniem bezrobotnego? Tam w urzędzie powiedzieli tacie, że jak załatwi sobie ubezpieczenie (może być w Polsce) to wtedy zwrócą mu koszty i odwieszą zasiłek. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Bardzo zależy nam na czasie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

nie wiem dlaczego tata nie jest ubezpieczony:o
lekkomyślność

tak, urząd opłaca składki na ubezpieczenie osobom bezrobotnym z prawem do zasiłku ,ale gdzie oni maja ojcu te składki wysłać ,skoro on nie zgłosił się (zapisał)do kasy chorych?teraz będzie problem ,bo będzie trzeba nadplacic skladki wstecz za okres kiedy byl nieubezpieczony a ubezpieczanie jest obowiązkowe od 2009 r

i czy w Polsce jest możliwość ubezpieczenia, które będzie pokrywać koszty leczenia za granica?

nie ,polskiego tutaj nie uznają
Żadna polska ubezpieczalnia nie jest dopuszczona do rynku niemieckiego, nie spełnia wymogów obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego w Niemczech(§193 Abs)

teraz ani zasiłku ani ubezpieczenia

Ostatnia edycja:
Tata zgłosił się do kasy chorych z tym że przestał opłacać składki ( po prostu miał kłopoty finansowe). Teraz ma w ratach rozdzielone te opłaty za ubezpieczenie wstecz, ale bieżącego ubezpieczenia nie ma płaconego przez urząd. Czy w takim razie może tam w Niemczech płacić prywatne ubezpieczenie zdrowotne? Bo z tego co wyczytałam urząd płaci państwowe jeżeli są takie przesłanki.

prywatnego urząd nie pokryje w całości a tylko część, jest za drogie

Tata zgłosił się do kasy chorych z tym że przestał opłacać składki

to może go już tam nie chcą skoro wcześniej nie opłacał,moze juz nie nalezy do tej kasy a tylko ma splacic zadluzenie

wyzej napisałaś
Teraz dostał jeden zasiłek, następnego już mu nie wypłacili ponieważ nie posiada ubezpieczenia.

to jest zasiłek socjalny,inny mu nie przysługuje ponieważ nie opłacał składek na wypadek bezrobocia

Ostatnia edycja:
ok rozumiem, dziękuję za odpowiedź

Nie wiem czy to w tym wątku ale wygląda, że wiecie o czym piszecie.
Co zrobić. Mam meldunek w niemczech od 2009 roku i nie jestem ubezoieczony. Prowadziłęm nawet dziaąłlność GbR ale ją zamknąłem. Nikt nigdy nie zapytał mnie o ubezpieczenie. Ja osobiście go nie potrzebuje sam place za opieke medyczną.
Zaniedbałem i jak widze złamałem prawo. Co teraz?!!!
Co zrobić gdzie się zgłosić? Czy są kasy chorych które nie pytają o historie ubezpiecznia?
I błagam darujcie sobie linczowanie mnie. Wiem, że dalem dd... ,że niewiedza nie zwalnia z odpowiedzialności itd.
Szukam pomocy i sposobu najłagodniejszego wyjścia zsytuacji tak by być w zgodzie z prawem.
Pozdrawiam

to pozostaje teraz tylko prywatne
w niektórych nie trzeba nadpłacać składek jeszcze "chyba "

szukaj kasy prywatnej, ktora nie bedzie zadawac za duzo pytan. wszystkie kasy panstowe beda sobie zyczyc wstecznego oplacania skladek od czasu zamieszkania w Niemczech

prosze uwazac na taryfy typu "expat"!!!!

To sa taryfy dla osob, ktore przyjezdzaja do Niemiec przejsciowo , z reguly na krotki okres. Te taryfy sa dlatego takie tanie, bo nie przewiduja odkladania rezerw na ubezpieczonych w starszym wieku (pozniejszych emerytow, ktorzy korzystaja sila rzeczy wiecej z opieki lekarskiej i do ktorych trzeba doplacac). Ale wiaze sie to z tym, ze one obowiazuja tylko przez pewien czas, maksymalnie 5 lat. Potem sie po prostu koncza i osoba, ktora nadal tu przebywa i pracuje, stanie na nowo przed tym samym dylematem, ale bedzie wtedy o 5 lat starsza = skladki do nowego ubezpieczenia prywatnego beda o wiele wyzsze.

Te ubezpieczenia sa na granicy prawa i nadaja sie co najwyzej dla osob, ktore z gory na 100% wiedza, ze za 2-3 lata wroca do Polski!

Powrót