UBEZPIECZENIE CHOROBOWE

• Autor wątku Autor wątku agiaki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agiaki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Przez 1,5 miesiąca byłam zatrudniona na podstawie umowy zlecenie. Znalazłam nową pracę i podjelam zatrudnienie w oparciu o umowe o prace. Okres przerwy pomiedzy jednym a drugim zatrudnieniem wynosil 10 dni. Po 2 tygodniach zachorowalam i zmuszona bylam skorzystac z L4. Okazuje sie ze otrzymalam wyplate tylko i wylacznie za dni kiedy fizycznie bylam w pracy. Moje zwolnienie nie zostalo uwzglednione. Czy słusznie? Czy pracujac przez 1,5 miesiaca na umowe zlecenie w 1 firmie gdzie skladka na ubezpieczenie chorobwe nie byla pobierana, nie nabylam prawa do zasilku chorobowego gdzie wymagane jest przekroczenie 30 dniowego okresu wyczekiwania??

Przy umowie zleceniu ubezpieczenie chorobowe jest dobrowolne. Wymagany okres opłacania składek to 180 dni. Dopiero wówczas nabywa się prawa do zasiłku chorobowego.

w czasie trwania mojej umowy zlecenia skladka na ubezpieczenie chorobowe nie byla odprowadzana, bowiem jest ona dobrowolna, a o takowym fakcie braku uiszczania takowej oplaty przez pracodawce dowiedzialam sie dopiero po ustaniu zatrudnienia. wszelkie dokumenty bowiem /zeby bylo smieszniej/, w tym umowe dostalam dopiero po odejsciu z firmy. z tego co jest mi wiadomym wymagany jest 30 a nie 180-dniowy okres wyczekiwania i w zwiazku z tym moje pytanie czy mozliwe jest oplacenie zaleglego ubezpieczenia zdrowotnego /tego z okresu umowy zlecenia/, tak abym w tym momencie legitymowala sie juz prawem do zasilku chorobowego i otrzymala pieniadze za L4??

[cytat="agiaki"] z tego co jest mi wiadomym wymagany jest 30 a nie 180-dniowy okres wyczekiwania i w zwiazku z tym moje pytanie czy mozliwe jest oplacenie zaleglego ubezpieczenia zdrowotnego /tego z okresu umowy zlecenia/, tak abym w tym momencie legitymowala sie juz prawem do zasilku chorobowego i otrzymala pieniadze za L4??[/cytat]

To źle jest Pani wiadomo. Myli Pani umowę o pracę z umową zlecenia.
Nie ma także możliwości opłacania składek "do tyłu".
Tym bardziej, że nie przystąpiła Pani wówczas do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
Obecnie, z racji umowy o pracę, prawo do zasiłku chorobowego uzyska Pani po 30 dniach podlegania ubezpieczeniu.

serdecznie Panu dziekuje za blyskawiczne info

Powrót