ubezpieczenie ciężarnej

• Autor wątku Autor wątku krakinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krakinka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam,
Jestem obywatelką Polski, pracuję w Polsce i tutaj jestem ubezpieczona. obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim ponieważ jestem w ciąży. Ojciec dziecka mieszka i pracuje w Niemczech. chcielibyśmy razem zamieszkać , ale nie wiem czy będę mogła korzystać w Niemczech z opieki zdrowotnej na polskie ubezpieczenie oraz czy meldując się w mieście będę musiała wykupić obowiązkowo dodatkowe prywatne ubezpieczenie. nie jestem z partnerem po ślubie , więc podejrzewam ,że nie mogę skorzystać z jego ubezp. nie chcę pobierać niemieckich zasiłków, chcę tylko tam zamieszkać i mieć pewność ,że gdyby coś się działo uzyskam potrzebną mi pomoc.

Jak chcesz zamieszkasz w Niemczech na stale, to musisz miec niemieckie ubezpieczenie choroboweg.
Karta EKUZ (polskie ubezpieczenie na pobyt za granica) obowiazuje tylko w przypadku turystycznych (=przejsciowych) pobytow za granica i tylko w naglych wypadkach.

Pod ubezpieczenie chlopaka nie mozesz sie podciagnac, bo chlopak to osoba obca i jest to niemozliwe.

Prywatnie nikt cie w ciazy nie ubezpieczy, bo dla prywatnych ubezpieczen to zaden interes, wiecej na ciebie wydadza niz zarobia.

Po pierwsze: przebywajac na zwolnieniu lekarskim nie powinnas podrozowac
Po drugie: twoj chlopak nie moze cie ubezpieczyc, ale bedzie mogl ubezpieczyc wasze dziecko
Po trzecie: zawsze mozecie wziac slub cywilny i wtedy bedzie ci przyslugiwalo ubez. rodzinne

Powrót