ubezpieczenie dla członka rodziny

• Autor wątku Autor wątku fgrzejszczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fgrzejszczyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Pisze w takiej sprawie:

moja mama jest ubezpieczona. Ona chodząc do lekarza zawsze korzysta po prostu z RMUA'y. Ja chodząc do lekarza brałem jej RMUAĘ i zawsze jakoś to działało. funkcjonuje to chyba tylko jeżeli pójdę do internisty (?nie wiem czy to się zgadza?). Kiedy ostatnio byłem u dwóch lekarzy specjalistów zarządali ode mnie: legitymacji ubezpieczeniowej dla członków rodziny. Jej już nie "produkują" a ja takiej nie posiadam. Z tego co czytam, w mojej sytacji muszę wypełnić albo zgłosznie ZUS ZCZA, lub ZUS ZCNA.
Tutaj, które z tych zgłoszeń muszę wypełnić, zależy od daty 1 lipca 2008. Gdzie indziej czytałem że ZCZA wypełniam pod warunkiem, że mój adres zgadza się z adresem osoby ubezpieczonej której jestem członkiem rodziny, a ZCNA wypełniam, jeżeli adresy są niezgodne (inne?:D).
No, nie wiem, zgłoszenia będę dokonywał teraz, a mój adres zameldowania jest ten sam co mojej mamy.

Jak już zaniosę to zgłoszenie to jak mam dostać jego kserokopię? poprosić panią w okienku?

Czy z racji, że jestem studentem uczelni publicznej (politechnika warszawaska) nie przysługuje mi jakiś pakiet usług medycznych, z których mógłbym korzystać bez uwzględniania ubezpieczenia mojej mamy?
Czy usługi medyczne dzielą się jakoś na takie z których student może korzystać? w uczelnianej przychodni jak raz byłem to chcieli ode mnie RMUA.Ę, a ostatnio w (zwykłej- nie funkcjonuje ona jako studencka)Przychodni Publicznej, w poradni CHORÓB BŁON ŚLUZOWYCH wystarczyło że dałem książeczkę zdrowia studenta. Czy poradnia chorób błon śluzowych jako jedyna na świecie działa na tej zasadzie, czy jeszcze gdzie indziej mogę się posługiwać wyłącznie dokumentami uczelnianymi?

Pozdrawiam

dla członka rodziny osoby ubezpieczonej:
* dowód opłacenia składki zdrowotnej przez osobę, która zgłosiła członków rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego wraz z kserokopią zgłoszenia (druki: ZUS RMUA + druk ZUS ZCNA, jeżeli zgłoszenie nastąpiło po 1 lipca 2008 r. (ZUS ZCZA, jeżeli zgłoszenie nastąpiło przed dniem 1 lipca 2008 r.),
* w przypadku dzieci uczących się – pomiędzy 18. a 26. rokiem życia – dodatkowo należy przedstawić dokument potwierdzający fakt kontynuacji nauki – legitymację szkolną/studencką lub dokument potwierdzający znaczny

Ostatnia edycja:
Pan nic nie musi wypełniać.
Popisaną kopię odpowiedniego zgłoszenia członka rodziny powinna przynieść Mama z pracy. Z takimi dwoma dokumentami z pracy (stała kopia zgłoszenia + aktualny RMUA) wraz z aktualną legitymacją studencką nie powinno być problemów u lekarzy.

Powrót