Ubezpieczenie dla członka rodziny

• Autor wątku Autor wątku cawoja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cawoja

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam,

na wstępie przepraszam jeżeli nie napiszę czegoś jasno lub pomyliłam miejsce dodania pytania - będę poprawiać/ uzupełniać zgodnie ze wskazówkami ;-)

Chciałabym upewnić się czy osoba zatrudniona na etat (umowa na czas nieokreślony) może dopisać do swojego ubezpieczenia męża który nie ma ubezpieczenia - nie ma do tego tytułu? Jak rozumiem tak ale chciałabym się upewnić.

Dodatkowo:
- jeżeli można zrobić tak jak powyżej to jak wygląda sytuacja kiedy "mąż/ członek rodziny" nie jest ubezpieczony ale ma zaległości z ZUS - tj. zaległe, nieopłacone składki na ZUS i niestety tytuł komorniczy w tej sprawie. Dodam, iż przed ślubem jest zawarta intercyza i zaległości powstały przed ślubem.
Czy w powyższej sytuacji można dopisać członka rodziny do ubezpieczenia?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi i wyjaśnienia.

Czy chodzi o ubezpieczenie zdrowotne ? odpowiadam tak - zgłosić do pracodawcy taką potrzebę.

Tak, dziękuję - chodzi o ubezpieczenie zdrowotne, tak aby w przypadku potrzeby skorzystania z opieki medycznej była taka możliwość.
A czy zaległości, tytuł komorniczy mają tutaj jakieś znaczenie? Czy intercyza coś zmienia, zabezpiecza?:)

cawoja napisał:
A czy zaległości, tytuł komorniczy mają tutaj jakieś znaczenie? Czy intercyza coś zmienia
To wszystko nie ma znaczenia.
Ważne, żeby mąż nie miał własnego tytułu do ubezpieczenia zdrowotnego.

Witam,

przepraszam, że odzywam się po tak długim czasie. Uściślając - podpisujemy rozdzielność majątkową, bierzemy ślub i po ślubie mogę udać się do pracodawcy i zgłosić męża do ubezpieczenia? Mam na to jakiś określony czas lub muszę ileś czasu odczekać np aż do wydania aktu ślubu? Nie muszę się martwić o jego zadłużenia z ZUS skoro mamy rozdzielność majątkową?
Z góry dziękuje za wyjaśnienie :)

cawoja napisał:
Uściślając - podpisujemy rozdzielność majątkową, bierzemy ślub i po ślubie mogę udać się do pracodawcy i zgłosić męża do ubezpieczenia?
Tak.

cawoja napisał:
Mam na to jakiś określony czas
Zasadniczo 7 dni od zawarcia małżeństwa.

cawoja napisał:
Nie muszę się martwić o jego zadłużenia z ZUS skoro mamy rozdzielność majątkową?
W omawianym tu zakresie (tj. ubezpieczenia członka rodziny) zadłużenie męża w ZUS nie ma żadnego znaczenia. A Ty masz wręcz obowiązek zgłosić go do ubezpieczenia zdrowotnego skoro on nie ma swojego tytułu do ubezpieczenia zdrowotnego.
https://www.gov.pl/web/zdrowie/obowiazkowe-ubezpieczenie-zdrowotne

Powrót