Ubezpieczenie dla studenta

• Autor wątku Autor wątku ammarkik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ammarkik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Hej. Zapisuje się na Uniwersytet w Niemczech, mam stypendium od Austriackiej firmy która w razie potrzeby jest zobowiązana mi zwrócić koszty ubezpieczenia (w kontrakcie mamy że raz na rok przelewaja mi rownowartosc składek). Dzisiaj po wizycie w TK, pani tam pracująca powiedziała mi że nie potrzebuję sie w Niemczech ubezpieczać bo mój EKUZ jest honorowany przez uczelnie.
Jak działa leczenie sie na podstawie EKUZ? Powiedziano mi ze skladka w TK to ok 70euro. Wolalbym zawsze miec to 70 euro na miesiac wiecej, niz potem pod koniec roku dostac duzy przelew. Jesli jednak przy kazdej wizycie w szpitalu bede mial pieklo, wolalbym sie w TK ubezpieczyc. Co byście poradzili?
PS. Nie bede pracował na czas studiów.
Dzięki!

Jesli ci ktos zaplaci te skladki, to lepiej sie jest ubezpieczyc. EKUZ nadaje sie tylko do naglych przypadkow i wymaga rzeczywiscie o wiele wiekszej papierologii niz przedlozenie niemieckiej karty ubezpieczeniowej, na ktora zreszta bedziesz mogla chodzic do dentysty BEZ naglego przypadku, ew. do okulisty, dermatologa itd.

Moge poprostu sie ubezpieczyc czy musze jakis dokument z Polski im dac?

z reguly wystarczy zaswiadczenie z uczelni o dopuszczeniu do studiow i musisz powiedziec, ze chce "Studentenversicherung", bo ono jest tansze

Powiedziano mi ze poniewaz jestem ubezpieczony w Polsce nie moge sie u nich ubezpieczyc. Musze prywatnie?

to na urlopie dziekanskich jest sie dalej ubezpieczonym w Polsce?

Ubezpieczenie prywatne raczej nie bedzie sie az tak dopytywac, ale pamietaj, ze jakbys chciala zostac pozniej na dluzej/zawsze w niemczech, mozesz miec klopoty z ubezpieczeniem sie w kasie panstwowej

Powrót