Ubezpieczenie dziecka w ZUS

• Autor wątku Autor wątku zvs23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zvs23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Jestem tu nowy, więc z góry przeprasza za błędy merytoryczne itp.
Mam zagwozdkę z ubezpieczeniem dziecka w ZUS. Mówiąc krótko: dziecko miesiąc temu skończyło 2 lata, a ja kilka dni temu uświadomiłem sobie, że nie zgłosiłem go do ZUS. Zgłosiłem to już w kadrach pracodawcy, ale zostałem po szczegóły odesłany do ZUS. Miła Pani w ZUSie powiedziała, że dzieci z automatu są ubezpieczone i od pracodawcy zależy, czy obejmie dziecko ubezpieczeniem wstecz od narodzin, czy od momentu mojego faktycznego zgłoszenia. No i dochodzimy do meritum: jak to zrobić, żeby nie narobić pracodawcy (ani sobie) problemów? Bo kary mogą sięgać kilku tys złotych oraz cofnięcia benefitów. Na marginesie to dziwne, że nikt się w tym wcześniej nie połapał (dziecko 2x hospitalizowane, normalne wizyty w przychodni, 800+, itp).
Będę wdzięczny za poradę lub odesłanie do źródła z rozwiązaniem.

Pozdrawiam

zvs23 napisał:
Dzień dobry,

Jestem tu nowy, więc z góry przeprasza za błędy merytoryczne itp.
Mam zagwozdkę z ubezpieczeniem dziecka w ZUS. Mówiąc krótko: dziecko miesiąc temu skończyło 2 lata, a ja kilka dni temu uświadomiłem sobie, że nie zgłosiłem go do ZUS. Zgłosiłem to już w kadrach pracodawcy, ale zostałem po szczegóły odesłany do ZUS. Miła Pani w ZUSie powiedziała, że dzieci z automatu są ubezpieczone i od pracodawcy zależy, czy obejmie dziecko ubezpieczeniem wstecz od narodzin, czy od momentu mojego faktycznego zgłoszenia. No i dochodzimy do meritum: jak to zrobić, żeby nie narobić pracodawcy (ani sobie) problemów? Bo kary mogą sięgać kilku tys złotych oraz cofnięcia benefitów. Na marginesie to dziwne, że nikt się w tym wcześniej nie połapał (dziecko 2x hospitalizowane, normalne wizyty w przychodni, 800+, itp).
Będę wdzięczny za poradę lub odesłanie do źródła z rozwiązaniem.

Pozdrawiam
To nie jest tak że dziecko jest z automatu ubezpieczone! Dziecku do 18. roku życia przysługuje darmowa służba zdrowia, nawet bez ubezpieczenia, ale to nie to samo. Jeśli np. w Waszej przychodni ani razu nikt Ci nie zwrócił uwagi, że dziecko nie jest zgłoszone do ubezpieczenia, to może zgłosiła je u siebie w pracy żona? Podejdź do rejestracji i zapytaj, czy mogą Ci sprawdzić w systemie, czy dziecko widnieje jako ubezpieczone. Pracodawca nie powinien mieć żadnych problemów z tego powodu, że zgłaszasz dzieciaka do ubezpieczenia teraz (na pewno o ile będzie to ubezpieczenie od dnia zgłoszenia do ubezpieczenia), bo przecież skąd mógł wiedzieć, czy rodzice nie zapewnili dziecku ubezpieczenia z innego źródła?

Powrót