Ubezpieczenie ERGO Niemcy

• Autor wątku Autor wątku acer007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

acer007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam pytanie czy jest możliwe że byłem ubezpieczony w Niemczech w Firmie DVK nie zapłaciłem ubezpieczenia 2 miesiące i przestali mi przysyłać kwity pewnie mnie wyrzucili a op kilku miesiącach zaczęło przychodzić mi do zapłaty ubezpieczenie wypadkowe z Firmy ERGO o połowe tańsze od DVK a ja nic takiego nie podpisywałem mogli mnie sami przekierować z DVK do ERGO czy morze ktoś mnie ubezpieczył bez mojej wiedzy np;mój szef. Czy moge poprosić ERGO o przysłanie mi umowy z moim podpisem i muszą to zrobić? teraz zalegam już 3 miesiące.

acer007
Czy Ty chcesz miec meldunek w Niemczech bez ubezpieczenia te czasy się skończyły potem przyjdzie kara.
cytat:
Wyjeżdżając do pracy w Niemczech każdy z nas musi być świadomy wszelkich formalności, jakich będziemy musimy w związku z takich wyjazdem dopełnić. Poza formalnościami musimy także liczyć się z poświęceniem odpowiedniej ilości naszego cennego czasu na wystarczające zapoznanie się z niemieckim prawem, które będzie nas obejmować bezpośrednio po wyjeździe.
- Ubezpieczenie na wypadek bezrobocia (Arbeitslosenversicherung).
Każda osoba wyjeżdżająca do pracy w Niemczech bezpośrednio po przyjeździe do kraju podlega obowiązkowi meldunkowemu. Tuż po zameldowaniu każdy pracownik otrzymuje numer ubezpieczenia socjalnego (Sozialversicherung), a także odpowiedni dokument, który potwierdza przydzielenie danego numeru (Sozialversicherungsausweis).
Przejdźmy teraz do wyżej wspomnianych rodzajów ubezpieczeń społecznych. Na początek ubezpieczenie chorobowe. Według niemieckiego prawa standardowa składka chorobowa wynosi 14,9% wynagrodzenia brutto, przy czym pracodawca pokrywa ją w wysokości 7,0 %, a pracownik 7,9%. W odróżnieniu od Polski w Niemczech nie istnieje jedna centralna kasa chorych, lecz cały ich szereg. Dlatego też każdy pracownik musi sam wybrać kasę chorych, do której chce należeć (np. IKK, BKK, DAK, Barmer/GEK, AOK i jeszcze wiele innych). Przy takim wyborze należy pamiętać, iż niektóre z niemieckich kas chorych pobierają dodatkowe opłaty w wysokości 8 euro lub więcej (tzw. Zusatzbeitrag). W związku z tym, iż wybór kasy chorych jest wiążący przez co najmniej 18 miesięcy, warto przed ostatecznym wyborem zasięgnąć informacji w poszczególnych kasach chorych o wszelkich ewentualnych dodatkowych opłatach. Większość kas chorych przewiduje, iż podczas wizyty u lekarza wpłaca się raz na kwartał opłatę w wysokości 10 euro. Niektóre z niemieckich kas chorych zapewniają umowy z lekarzem rodzinnym, które nie przewidują wnoszenia jakichkolwiek opłat, jednak jednocześnie zobowiązują one do konsultacji z lekarzem rodzinnym przed każda wizyta u specjalisty. Dodatkowo ubezpieczenia zdrowotne w ustawowych kasach chorych obejmują także małżonka i dzieci, pod warunkiem, iż osoby te mieszkają w Niemczech i nie podlegają żadnemu obowiązkowi ubezpieczenia z tytułu własnej umowy pracę.
Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego
Szanowni Państwo od 01.01.2009 każda osoba zameldowana w Niemczech podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego.
Zgodnie z ustawą trzeba nadpłacić zaległe składki od momentu podlegania obowiązkowi ubezpieczenia.

KARA ZA BRAK UBEZPIECZENIA!
Brak ubezpieczenia, może być kosztowny!

Zgodnie z ustawą § 193 Abs. 4 VVG osoby nieposiadające ubezpieczenia zdrowotnego, zgodnego z prawem niemieckim zostaną ukarane. Za pierwsze sześć miesięcy kara równa jest wysokości miesięcznej składki, a za każdy następny miesiąc kara ta wynosi 1/6 składki miesięcznej ubezpieczenia. Osoby podlegające obowiązkowi od 01.01.2009 muszą wyrównywać składki od 01.02.2009 - styczeń 2009 został uznany jako miesiąc przejściowy. Maksymalna nadpłata jest równa składkom 13 miesięcy.
Ponadto warto się zastanowić nad faktem złudnego oszczędzania. Zdarza się, że zwlekamy z decyzją o ubezpieczeniu zdrowotnym, ponieważ nie chcemy wydawać zarobionych pieniędzy. Jednak w momencie gdy nasze zdrowie zaszwankuje leczenie może okazać się kosztowne. Ubezpieczenie zdrowotne pozwoli Nam zaoszczędzić na leczeniu, ponieważ to ono pokrywa koszty, dodatkowo pozwoli spać spokojnie gdyż mamy świadomość, że w każdej chwili mamy dostęp do opieki medycznej. W ramach jednego ubezpieczenia, można również zapewnić ochronę swojej rodzinie (współmałżonek, dzieci).

To prawda, od 01.01.2009 jest w Niemczech ubezpieczenie zdrowotne obowiazkowe dla wszystkich. Rowniez dla osob prowadzacych tu wlasna dzalalnosc gospodarcza (Gewerbe). W razie kontroli i nie posiadana odpowiedniego ubezpieczenia bedzie naliczana kara w wysokosci miesiecznych skladek wstecz, wedlug nastepujacej reguly:

* pierwsze 6 miesiecy od 01.01.2009 = pelna skladka ubezpieczenia
* kazdy nastepny miesiac (czyli po 01.07.2009) = 1/6 miesiecznej skladki

przy czym nie bedzie to koniecznie brana pod uwage najtansza opcja takiego ubezpieczenia na rynku! Tak na przyklad, moze byc wzieta pod uwage (przez organ sprawdzajacy i nakladajacy kary) srednia stawka w wysokosci np. 300 EUR miesiecznie.

W takim przypadku osoba bez ubezpieczenia, skontrolowana np. w pazdzierniku 2009 zaplaci kare w wysokosci:
6 x 300 EUR = 1.800 EUR
+
4 x 50 EUR (1/6 z 300 EUR) = 200 EUR
Razem: 2.000 EUR
Warto wiec wczesniej pomyslec o ubezpieczeniu, tym bardziej, ze jak powyzej pisalem, przy obliczaniu kar nie bedzie koniecznie brana najtansze opcja!

Powrót