ubezpieczenie grupowe w pracy

• Autor wątku Autor wątku gosim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosim

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
byłam ubezpieczonapzu u mojego chlopaka w pracy w ramach grupowego ubezpieczenia, chociaz nie pracowalalm w tym zakladzie. do pewnego mementu kazdy opłacał sowje skladki regularnie potem pracodawca powiedzial ze bedzie za wszystkich skladki placil i tak bylo do grudnia, w ramach nagrody no i zgodnie z tym nie zapalciam za kolejne 3 m-ce ddo czasu kiedy szef zwolnil mojego chlopaka i dostałam miesiac pozniej wezwanie do zapłaty za te 3 m-ce własnie. choc wiem z innych zrodel ze do pzu skladki zostaly zamnie odprowadzone. w wezwaniu nie bylo nr konta gdzie trzeba wplacic i infor ze zaplacono za mnie . prosze o pmoc bo sie boje komornika a jestem na bezrobotnym teraz .

Nie bardzo rozumiem. Czy Pani zawierała jakąkolwiek umowę ubezpieczenia (czy tylko Pani chłopak)? Jeżeli to Pani chłopak zawierał umowę ubezpieczenia, to Pani nie ma sie czego obawiać...

Jeżeli to Pani była stroną umowy, proszę spojrzeć w jej warunki. Musi tam być napisane, kto ponosi ciężar opłaty składek i jakie są warunki płatności.

dziekuje za odp. Strona w zawarciu ubezpieczenia byłam ja osobno i to zaklad pracy chłopaka co miesiac odprowadzal za mnie i swoich pracowników jedna transzą skladki co miesiac do pzu. A jak wczesniej pisalam do pewnego czasu sami wplacalismy do kasy firmy pieniadze co miesiac na pzu a potem przestalismy zgodnie z umową ustną z szefem i szef chłopaka zaczął za nas placic i do momentu kiedy zwolnili chłopaka - a teraz jego szef ściga mnie o zapłate za 3 mce skladek na rzecz szefa firmy i tym samym warunkuje otrzymanie do dalszej kontynuacji prywatnie tej polisy.

czy szef chłopaka moze wystwić nakaz zapłaty skro ja zadnych zobowiązańw stosunku do niego nie podpsiałam ??

[cytat="gosim":24wmdeqr]dziekuje za odp. Strona w zawarciu ubezpieczenia byłam ja osobno...[/cytat:24wmdeqr]
Rozumiem, że Pani podpisywała umowę (przystąpiła do ubezpieczenia coś podpisując). Czy tak?

Nakaz zapłaty wystawić może tylko sąd - nie szef Pani chłopaka. On może wystąpić jedynie do Pani z pismem wzywającym do zapłaty.

Czy ma Pani obowiązek zapłaty tej składki - musiałbym przejrzeć umowę oraz ogólne warunki. Muszą tam być postanowienia regulujące obowiązek opłacania składki.

Czy to te OWU:
http://pzu.pl/pub/produkty/owu/OWU_16.01/owu_nz_typ_P_-_PNGP31-7405-2.pdf

podpisałam polisę z pzu życie w 2007 r. - dokladnie grupowe ubezpieczenie Pełnia życia wraz z ubezpieczeniami dodatkowymi oraz PZU OCHrona plus w tym pakiet ochronny rodzina plus.

Powrót