Ubezpieczenie kredytu - poważne zachorowanie

• Autor wątku Autor wątku KingWLKP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KingWLKP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich. W sierpniu 2021 roku podpisałem umowę z mBankiem na kredyt gotówkowy. W celu zabezpieczenia wykupiłem również polisę ubezpieczeniową - zgodnie z OWU "na wypadek utraty pracy, ciężkiego zachorowania i pobytu w szpitalu. W zeszłym miesiącu podczas rutynowych badań wykryto u mnie nowotwór mózgu - glejaka. Od 19 kwietnia przebywam na zwolnieniu lekarskim i przemierzam całą Polskę w celu wykonywania kolejnych badań, konsultacji itd. Złożyłem oczywiście do firmy Uniqa (partnera mBanku) wniosek o wypłatę świadczenia z tytułu ciężkiego zachorowania. Niestety - w dniu dzisiejszym otrzymałem decyzję odmowną, z informacją, iż wypłata świadczenia z tytułu ciężkiego zachorowania, jak również pobytu w szpitalu przysługuje jedynie osobom bezrobotnym!?! W załączeniu przesyłam treść pisma. OWU, na jakie powołuje się ubezpieczyciel to PPI/2021/03 mBank.
Czy jest to w ogóle zgodne z polskim stanem prawnym? Czy aby ubezpieczyciel pokrył za mnie raty kredytu w takiej sytuacji, to rzeczywiście muszę dostać raka, a przy okazji stracić pracę? Bo jestem najzwyczajniej w świecie w szoku:(

"
Decyzja dot. zgłoszonego zdarzenia
Szanowny Panie,
prosimy o zapoznanie się z decyzją UNIQA, która jest odpowiedzią na wniosek o wypłatę świadczenia z tytułu
poważnego zachorowania.
Decyzja UNIQA

W odpowiedzi na otrzymane zgłoszenie roszczenia z tytułu poważnego zachorowania Ubezpieczonego w ra-
mach umowy o nr: CHL/052321/XVM2NFCLD, uprzejmie informujemy, iż po przeanalizowaniu otrzymanej do-
kumentacji, UNIQA Towarzystwo Ubezpieczeń S.A. podjęło decyzję o odmowie przyznania świadczenia.

Zgodnie z zapisem w §15 ust. 7 i, 8 Ogólnych Warunków Ubezpieczenia:
7. Świadczenie w zakresie ryzyka utraty pracy przysługuje Ubezpieczonym, którzy na dzień poprzedzający Dzień
wystąpienia zdarzenia ubezpieczeniowego:
1). Byli zatrudnieni na podstawie stosunku pracy (...), albo
2). Posiadają kontrakt menadżerski, albo
3). Nieprzerwanie prowadzili działalność gospodarczą od co najmniej 12 miesięcy
8. Świadczenie z tytułu poważnego zachorowania lub pobytu w szpitalu przysługuje Ubezpieczonym, którzy nie
spełniają warunków określonych w ust. 7 powyżej.
Z dokumentacji uzupełniającej wynika, iż na dzień poprzedzający zdarzenie ubezpieczeniowe był Pan
zatrudniony, zatem w zakresie posiada Pan ochronę z tytułu utraty pracy. Tym samym brak jest podstaw do
wypłaty świadczenia z tytułu poważnego zachorowania oraz pobytu w szpitalu.
Podstawa prawna
Ogólne warunki ubezpieczenia na życie i od innych zdarzeń dla Klientów mBanku indeks PPI/2021/03.
Kontakt z UNIQA
Większość spraw może Pan szybko i wygodnie zgłosić za pomocą formularzy on-line na uniqa.pl/kontakt. Na
naszej stronie dostępne są odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania oraz informacje o naszych produktach.
Z poważaniem
Stanisław Kozłowski
Specjalista ds. Roszczeń i Reklamacji"

Podpisując umowę na ubezpieczenie kredytu chyba ją przeczytałaś kiedy zostaje wypłacone ubezpieczenie? I zgodziłaś się na nią własnoręcznie się podpisując? Niestety ale większość tego nie robi i potem jest żal i złość. Ubezpieczyciel niestety ma rację i nic z tym nie zrobisz. Ważne jest to co zawarte w OWU

Ostatnia edycja:
(...) wypłata świadczenia z tytułu ciężkiego zachorowania, jak również pobytu w szpitalu przysługuje jedynie osobom bezrobotnym (...) Czy jest to w ogóle zgodne z polskim stanem prawnym?

TAK jest to zgodne z prawem (nie tylko polskim, ale też europejskim). Przepisy prawa regulują tylko zakres ubezpieczeń obowiązkowych (np. oc komunikacyjnego). Wszystkie pozostałe to hulaj dusza piekła nie ma. Warunki określają poszczególne firmy ubezpieczeniowe w OWU (Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia). Prawo nie zabrania sprzedawać ubezpieczenia, które daje określone świadczenia osobom bezrobotnym.

Czy aby ubezpieczyciel pokrył za mnie raty kredytu w takiej sytuacji, to rzeczywiście muszę dostać raka, a przy okazji stracić pracę?

Nie mam pełnych OWU i polisy więc ciężko coś więcej napisać. Z tego co Pan załączył, wynika, że świadczenie z tytułu poważnego zachorowania i pobytu w szpitalu (nie wiem na czym to świadczenie polega, jednorazowa wypłata czy pokrycie iluś tam rat kredytu) nie przysługuje osobom "zatrudnionym".

Bardzo przykro się to czyta. Ehh.... Powiem tak, umowy z ubezpieczycielami trzeba na prawdę dobrze czytać, jakie sa warunki wypłat i to się tyczy dosłownie wszystkiego tak jak w przypadku kredytu, jak i w przypadku innych ubezpieczeń, podróżnych, domu etc.

Powrót