Ubezpieczenie KRUS

• Autor wątku Autor wątku 3kana3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

3kana3

Użytkownik
Odpowiedzi
171
Proszę o pomoc, opiszę swoją sytuację. W 1996 r. zmarła moja matka i zostało gospodarstwo rolne o powierzchni 5,08 ha. Na jednej z działek stoi dom. 29 grudnia 2009 roku odbyła się sprawa w sądzie na której to sprawie siostra zrzekła się wszystkiego na brata czyli mnie. Ja dziedziczę wszystko po zmarłej matce. Na tym gospodarstwie pracowałem razem z moimi 3 dziećmi i żoną. Żona pracuje w zakładzie od 35 lat. Po przejęciu gospodarstwa chciałem ubezpieczyć się w KRUSIE lecz tam kazano mi cofać się z płatnością do tyłu o 10 lat i wyliczono mi około 15 000zł do zapłaty, niestety nie jestem w stanie tego zapłacić bo po prostu nie mam z czego. Dowiedziałem się że można przeprowadzić dzierżawę tego gospodarstwa na te zaległe 10 lat, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Na czym polega ta dzierżawa i czy może ją przyjąć żona lub pracujący syn? A ja od 2010 roku przystąpiłbym do KRUSU i odprowadzał składki na bieżąco. Czy jest jakiś sposób abym mógł się ubezpieczyć bez potrzeby płacenia tych wstecznych składek??

Kto użytkował gospodarstwo rolne od chwili śmierci do momentu nabycia spadku? Podejrzewam, że Ty. Jak dla mnie spełniasz w/w okresie warunki aby być tzw. rolnikiem - użytkownikiem bez prawa własności do tych gruntów.
Kto pobiera/ł dopłaty bezpośrednie z ARiMR-u. Kto opłaca/ł podatek rolny z tych hektarów?
Przemyśl temat tzn. jeśli udowodnisz, że w tym okresie nie prowadziłeś działalności rolniczej na tych gruntach, to szmat czasu wypada Tobie do świadczenia emerytalno-rentowego. Kiedy uzbierasz sobie lata do emerytury.

Pomyśl o tym i napisz co zdecydowałeś.
Jest w stanie udzielić pomocy.

Dopłaty pobierałem ja, jako dzierżawca. Podatek płacę ja. Chodzi mi o to aby nie płacić tych zaległych ubezpieczeń ok. 15 tys. Czy jest taka możliwość aby tego nie płacić. Nie chodzi mi o rente tylko o to że przejęcie własności nałożyło na nas obowiązek płacenia składek KRUS, co mamy zamiar robić ale nie mamy z czego zapłacić tych składek zaległych. Czy jest możliwość ominięcia zapłaty tych 15 tys. ? Na polu pracowaliśmy razem z żoną. Słyszałem, ze jest cos takiego, gdybym napisał oświadczenie, z potwierdzeniem świadków, że na polu pracowała żona ? Prosze o pomoc.

Oświadczenia są składane pod odpowiedzialnością karną z art. 233 Kodeksu Karnego. Prawdopodobnie oświadczenia, które ewentualnie złożysz zostaną zweryfikowane z innymi instytucjami np. urząd gminy, ARiMR. Po sprawdzeniu tych informacji wyjdzie, że skłamałeś (TY i inne osoby, które w Twojej sprawie złożą oświadczenia). Czy jest warto?

A może rozsądniej będzie ubezpieczyć się za okres wsteczny i żyć spokojnie? Przecież można jakoś dogadać się w KRUS-ie. Zaproponuj np. połowę tej kwoty wpłać, a na drugą połowę wystąp z wnioskiem o rozłożenie na raty. Przedstaw swoją sytaucję finansową itd.

Pozdrawiam

Powrót