3
3kana3
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 171
Proszę o pomoc, opiszę swoją sytuację. W 1996 r. zmarła moja matka i zostało gospodarstwo rolne o powierzchni 5,08 ha. Na jednej z działek stoi dom. 29 grudnia 2009 roku odbyła się sprawa w sądzie na której to sprawie siostra zrzekła się wszystkiego na brata czyli mnie. Ja dziedziczę wszystko po zmarłej matce. Na tym gospodarstwie pracowałem razem z moimi 3 dziećmi i żoną. Żona pracuje w zakładzie od 35 lat. Po przejęciu gospodarstwa chciałem ubezpieczyć się w KRUSIE lecz tam kazano mi cofać się z płatnością do tyłu o 10 lat i wyliczono mi około 15 000zł do zapłaty, niestety nie jestem w stanie tego zapłacić bo po prostu nie mam z czego. Dowiedziałem się że można przeprowadzić dzierżawę tego gospodarstwa na te zaległe 10 lat, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Na czym polega ta dzierżawa i czy może ją przyjąć żona lub pracujący syn? A ja od 2010 roku przystąpiłbym do KRUSU i odprowadzał składki na bieżąco. Czy jest jakiś sposób abym mógł się ubezpieczyć bez potrzeby płacenia tych wstecznych składek??