Ubezpieczenie mieszkania i budynku

• Autor wątku Autor wątku Raiz3n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Raiz3n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Dzień dobry, potrzebuje małej porady albo w sumie wyjaśnienia.. Na początku czerwca wykupiłem mieszkanie komunalne, dzisiaj dostałem pismo z PZU że muszę pokryć część kosztów za ubezpieczenie budynku i teraz nie bardzo rozumiem, czy skoro budynek jest ubezpieczony to nie muszę już ubezpieczać samego mieszkania? Czy jeśli ubezpieczę mieszkanie dodatkowo to będę miał jakąś lepszą ochronę czy ubezpieczenia sie nałożą i nie potrzebnie będę płacił składkę? Budynek składa się z 8 lokali z czego 6 jest wykupionych a dwa pozostają komunalne. Aha i dostałem wyliczenie za cały rok 2019, nie powinno być to pomniejszone o okres kiedy mieszkanie było własnością gminy?

Podali podstawe prawną lub na jakiej podstawie uwazaja, ze ty cos musisz zaplacic? Najlepiej zacytuj to pismo.

Jak już wykupiliśmy mieszkanie to dali nam do podpisania jakąś ugodę na wywóz śmieci, podłączenie mediów, odbiór ścieków i tam rzeczywiście pisało o części kosztów ubezpieczenia budynku.

Edit: jako że posiadam prawo własności części budynku, rozumiem że muszę partycypować w kosztach ubezpieczenia, to nie jest też duża suma ale bardziej chodzi mi o to czy jest wtedy sens wykupowania polisy na mieszkanie?

Ostatnia edycja:
Sens jest gdyz jak np. w twoim mieszkaniu cos sie zepsuje i zaleje sąsiada to bedziesz mogl dac komus dane polisy a z budynku byś nie mogl.

A no dobra to już rozumiem, dzieki.

Te ubezpieczenia się nie dublują, ale uzupełniają. W przypadku ubezpieczenia budynku ubezpieczone są części wspólne- czyli tak jakby budynek w stanie deweloperskim. To, co Twoje sam musisz (możesz, bo przymusu nie ma) ubezpieczyć- jeśli ubezpieczysz lokal mieszkalny to ubezpieczone będą ścianki działowe, podłogi, sufity, ściany wewnętrzne i stałe elementy (wg owu).

Powrót