Ubezpieczenie mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Albercik 321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Albercik 321

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam.Chodzi o ubezpieczenie mieszkania.Jak zakład uzbezpieczeń oblczy,ile ma mi wypłacić za np. skradziony komputer,jeżeli:
-suma ubezpieczenia mieszkania wynosi 12 tyś zł
-w owu,napisano,że górna granica odpowiedzialności za sprzęt
komputerowy wynosi 70% sumy ubezpieczenia
-wysokość szkody ustala się,według udowodnionej przez ubezpieczonego
wartości przedmiotu szkody
-przy ustalaniu wyskości szkody,potrąca się określony procentowo stopień
faktycznego zużycia przedmiotu
Chyba napisałem wszystkie ważne informacje.Owu są z PZU SA.
Załóżmy,że komputer był kupiony dwa lata temu i był wart 2300 zł.W jaki sposób PZU obliczy procentowo stan jego zuzycia,z zachowaniem 70% sumy ubezpieczenia?Proszę o przykładowe obliczenie takiego odszkodowania.

odszkodowanie = wartość kompa (niekoniecznie 2300, bo dziś taki sam jest pewnie tańszy) - zużycie (około 30-50%).

Gdzieś są okreslone procenty zużycia tego typu sprzętu, na potrzeby księgowości, ale nie wiem gdzie szukać.

12000 x 70% = 8400 zł. - tyle zapłaci pzu w przypadku, gdyby ukradli Ci sprzęt o wartości np. 11000 zł.

Tyle zapłaciłoby mi PZU za nowy sprzęt.A mnie chodzi o sprzęt używany.Jak oni obliczają procent z górną granicą odpowiedzialności i procent zuzycia?Np. jeżeli górna granica odpowiedzialności to70% i procent zużycia wynosi 20% to odszkodowania wypłacą mi 50% sumy ubezpieczenia?

70% z 12000 tj. tylko górna granica odpowiedzialności.
Nie dotyczy to kradzieży jednego kompa za 2300.

Gdyby skradziono 10 komputerów o wartości 20.000 to wtedy ma zastosowanie 70% czyli górna granica odpowiedzialności i pzu wypłaci maxymalnie 8400.

chodzi o to, że za sprzet komputerowy pzu wypłaca maksymalnie do 8400 zł.

wczesniej napisałem, że za jeden skradziony zapłacą
wartość komputera - zużycie

Serdeczne dzięki za zainteresowanie tematem i chęć pomocy.Ale czegoś tu nie rozumiem nadal.W owu,które dostałem,nie ma nic napisane o żadnej sumie 8400,tylko,że w razie kradziezy PZU wypłaca odszkodowanie w wyskokości 70% sumy ubezpieczenia,a nie górnej granicy odpowiedzialności.Dodatkowo od tego jest odliczne procentowe zużycie tego sprzętu.Więc rozumiem,że jak obliczą zużycie sprzętu na np. 20%,to powinni od tych 70% odjąć te 20% i odszkodowanie wypłacić z 50% sumy,za jaką kupiłem ten komputer.Jak się mylę,to proszę mnie poprawić i wskazac,w którym miejscu się myślę.

no to ja nie wiem ja Ci to wytłumaczyć :x

W Twoim przypadku te 70% nie ma żadnego zastosowania !!!

Skasuj swoje 3 ostatnie posty, bo się chyba rozmnożyły.

Właściwie powtórzę to, co pisał Hexa, ale może to coś da.
Górna granica odpowiedzialności za sprzęt komputerowy wynosi 70% sumy ubezpieczenia, co stanowi 8400 zł. To jest granica, której PZU nigdy nie przekroczy, nawet gdybyś stracił komputery za 100 000 zł otrzymasz i tak (wtedy) 8400 zł. Natomiast jeśli strata jest niższa, to PZU pokryje tę niższą stratę. Przy jednym komputerze będzie to jego wartość w chwili poniesienia szkody.

I jeszcze powtórka: te 70% nie ma nic wspólnego z ustaleniem wielkości szkody.

EDIT

No i widzę że ktoś mnie ubiegł. :beer:

Kurcze,bardzo przepraszam za zamieszanie i moją niezrozumiałość.Jak mam usunąć te 2 niepotrzebne posty?Nie znalazłem nic w rodzaju "usuń".Której opcji uzyć?A wracając do tematu - czyli te 8400 jest 70% sumy mojego ubezpieczenia.Jak zwiększę sumę ubezpieczenia,to te 70% będzie większe?Ja myślałem,że PZU wogóle gdzieś sobie napisało,że niezaleznie od wysokości kwoty ubezpieczenia oni na sprzęt komputerowy daja tylko max. 8400 :).Teraz jest gitara i już jarzę :ok:Czyli jak wartość tego kompa na dzień dziesiejszy będzie wynosiła np. 1000zł,to PZU wypłaci mi te 1000zł?Czyli zużycie porównują do cen obecnych za ten sam sprzęt,a nie obliczają procentowo?Bo w owu pisze coś o procentowym ustaleniu zuzycia przedmiotu.Chyba,że jak obecnie ten sprzęt kosztuje np. te 1000zł,PZU obliczy zużycie na 20%,to od tych 1000zł odejmną te 20%?
Bardzo proszę o wyrozumiałość i cierpliwość,ale w tej dziedzinie jestem ciemna masa,a za klika dni ma przyjśc pani z PZU przedłużyć ubezpieczenie mieszkania.A info wolę dostać od was,a nie od niej :) .

No w końcu załapałeś :ok:

pzu zpłaci wartość sprzętu na dzień szkody pomniejszone o zużycie
czyli
1000 minus zużycie

zresztą zgodnie z tym co napisałeś

-wysokość szkody ustala się,według udowodnionej przez ubezpieczonego wartości przedmiotu szkody
-przy ustalaniu wyskości szkody,potrąca się określony procentowo stopień faktycznego zużycia przedmiotu

[cytat="hexa"]
pzu zpłaci wartość sprzętu na dzień szkody pomniejszone o zużycie
czyli
1000 minus zużycie

zresztą zgodnie z tym co napisałeś

-wysokość szkody ustala się,według udowodnionej przez ubezpieczonego wartości przedmiotu szkody
-przy ustalaniu wyskości szkody,potrąca się określony procentowo stopień faktycznego zużycia przedmiotu[/cytat]
Jesteś pewien, że wysokość szkody to nie to samo co wartość sprzętu na dzień szkody?

Czyli jak dobrze załapałem,Jeżeli za kompa zapłaciłem 2 lata temu 2000,a dzisiaj taki komputer jest wart 1000,PZU obliczy zuzycie na 20%,to wyjdzie 1000 - 20% = 200 ; 1000 - 200 = 800.Czyli za sprzęcicho dostanę 800 zł.Dobrze załapałem?
A jak wygląda sprawa,jeżeli oprócz kompa ukradli mi jeszcze telewizor,DVD,rowery,lodówę,mikrowelę,itd i łączna suma strat(po odliczeniu już % zuzycia i górnych granic odpowiedzialności) wyszła np. 15000?Wówczas PZU wypłaci mi tylko 12000?Czy to jakoś inaczej obliczaja?

Tak, za komp zapłacą 800
Za resztę mienia skradzionego do górnej grannicy odpowiedzialności pzu czyli do wartości sumy ubezpieczenia czyli 12000

Sprawdź jeszcze, czy w warunkach nie ma tzw. niedoubezpieczenia.

Chodzi o to, że jak ktoś ma w domu mienie wartości 30.000 a ubezpiecza na 20.000, czyli zaniża sumę ubezpieczenia, to wtedy odszkodowanie też jest proporcjonalnie ustalone.

ale to musisz sprawdzić w OWu.

No to teraz już zaskoczyłem na całego :evil: .
Dzięki serdeczne za cierpliwość Hexa.Czyli z tego co napisałeś,jeżeli chcę obliczyć wysokość mienia w mieszkaniu,muszę wziąść po uwagę cenę takiego samego lub podobnego sprzętu obecnie i obliczć wg górnej granicy odpowiedzialności za dany sprzęt(procentowo) + procent zużycia.I wtedy mi wyjdzie,na jaką sumę opłaci mi się ubezpieczyć mieszkanie na minimalną kwotę.Bo niezaleznie od wysokości ubezpieczenia,większego odszkodowania np za tego kompa nie dostanę.Zwiększy sie jedynie ogólna suma odszkodowania za dany sprzęt - np za komp+drukarka+monitor+głośniki z kompa+klawiaturka+ coś tam jeszcze w kategorii "sprzęt komputerowy",to przy ubezpieczeniu 12000PLNów dostanę max. 8400,a przy ubezpieczeniu np 20000PLNów 14000?Bo w sumie,to chyba nie ma sensu brać pod uwagę kosztów remontu mieszkania sąsiadki za np. zalane mieszkanie,czy naprawy drzwi po włamaniu,bo te koszty chyba wyjdą mniejsze niż ubezpieczony sprzęt w mieszkaniu?

Powrót